Szabi, a pék receptje
2025. október 17.120 ml tej
1 tk kristálycukor
30 g friss élesztő
500 g finomliszt + a nyújtáshoz
1 csipet só
3 db tojássárgája
80 g vaj
230 g darált liba tepertő
1 db tojás a lekenéshez
Töltelék:
250 g sűrű szilvalekvár
A szilvalekváros-tepertős papucs elkészítését a tésztával kezdjük. Ehhez a meleg tejben elkeverjük a cukrot, be lemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet és a sót egy tálban össze keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat és az élesztős-cukros tejet. Összedolgozzuk, hozzáadjuk a puha vajat, és kb. 10 percig dagasztjuk, majd letakarjuk, és 40 percig kelesztjük szélmentes, meleg helyen. A megkelt tésztát kinyújtjuk, vékonyan megkenjük a darált tepertő negyedével, egy másra hajtogatjuk mind a négy oldalát, hogy egy kisebb téglalapot kapjunk, amit becsomagolva 20-30 percre a hűtőbe teszünk.
Ezt a nyújtás-megkenés-hajtogatást még háromszor megismételjük. A hűtőből kivett tésztát lisztezett desz kán kb. 4 mm vastag négyzetté nyújtjuk, amit 8 cm-es négyzetekre vágunk. A tésztalapok széleit megkenjük a felvert tojással, a köze pükre lekvárkupacokat halmozunk, és amikor a tojás kissé meg száradt, a tészta két szemben lévő sarkát összecsípjük. A papucsokat meleg helyen, letakarva, 35 percig kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük.