Receptek

Spárga jó társaságban

Saly Noémi receptje

2021. május 12.
  • 1 kötés (fél kg) fehér spárga
  • 25 dkg friss zöldborsó
  • 3-4 szál újhagyma
  • 15-20 dkg szegfűgomba
  • 50 dkg apró újkrumpli
  • 5 dkg vaj
  • só, bors, frissen reszelt szerecsendió
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem mindig elborul az elmém a tavaszi piactól.
A rengeteg friss zöld, amire úgy ki voltam éhezve tél végén, a millióféle saláta, a vigyori újkrumplik, pöttöm répák, nyurga újhagymák, a virágos nénik apró mintás otthonkái – na, hát nagyon jó. Az árakra persze figyelni kell, mert ugyanaz a spárga jelentősen drágább tud lenni emitt, mint két standdal arrébb, de a rutinos piacjáró először megteszi a szemlézőkört, és csak aztán dönt. Bizony, ilyentájt megesik velem, hogy mindenfélét összevásárolok, és csak itthon találom ki, mit főzzek belőlük. Ez most egy ihletforrásnak való recept, még a megszokottnál is nagyobb lehetőséget ad a továbbgondolásra.


ESZKÖZÖK:

zöldséghámozó, éles kiskés, vágódeszka, tálak, kisfazék, a Piros Lábos, fakanál

ELKÉSZÍTÉSE:
Megtisztítjuk és föltesszük főni a krumplit. (Aki nem idegenkedik tőle, hagyhatja héjában is.)


Kifejtjük a borsót, 8-10 hüvelyt megtartunk.


A spárgák végéből levágjuk a fásabbnak tűnő részt, a szálakat zöldséghámozóval megtisztítjuk, 2 centis darabokra aprítjuk. A borsóval együtt föltesszük sós vízben főni.



Mostanra a krumpli már alighanem jó lesz: levesszük, leszűrjük, félretesszük. Átválogatjuk hamar a gombát (mosni nem szabad, csak a fűszálakat, levélkéket, földmorzsákat távolítsuk el), és 1-2 centis darabokra vágjuk a zöldhagymát, mehet bele bőven a zöldjéből is.

A spárga és a borsó ezalatt elkészült, leszűrjük őket. A levet érdemes megmenteni, zöldségleves föleresztésére szoktam használni.

Felhevítjük a vajat, megfuttatjuk rajta a zöldhagymát, majd hozzátesszük a gombát. Óvatosan kevergessük, ne törjön össze! Öt perc alatt megvan, ekkor hozzáadjuk a borsót és a spárgát, sózzuk-borsozzuk, mehet az a pici szerecsendió, és kész is.


Az újkrumplit is keverhetjük közéje, vagy adhatjuk mellé külön. És az egészet ehetjük önálló főételként, de kiváló körete egy szelet hirtelensült halnak vagy bármilyen fehér húsnak is.

Kicsit másképp: A keverékbe nyugodtan lehet tenni pár szál felkarikázott új sárgarépát, ez úgy lesz a legjobb, ha a vajban még a zöldhagyma előtt megdinszteljük egy kicsit, annak se kell több 2-3 percnél. Az arányokat nyugodtan lehet tologatni. Vehetünk egy adag fehér és egy adag zöld spárgát is, vegyesen. A gomba kimaradhat, illetve a szegfűgombát lehet helyettesíteni barna sampinyonnal, de azt már föl kell darabolni, és kicsit több párolási idő kell neki. Tehetünk bele egy csokor apróra vágott petrezselymet is.



Maradt? A gomba miatt jobb, ha nem marad, de estig kibírja a hűtőben. Ha nem tettük bele a krumplit, akkor főzhetünk egy adag rizst vagy orsótésztát, összekeverjük a maradékkal, átmelegítjük, reszelünk rá egy kis sajtot, kész a vacsora. Ha beletettük, akkor keménytojással érdemes turbózni, vagy fejenként két tojáshoz adunk egy kanálka tejfölt, fölverjük,megsózzuk, ráöntjük a zöldségünkre, és megsütjük, hopp, lett egy ritka finom omlettünk.



Díszkíséret: Sörrel, borral egyformán jó, persze valami kis könnyű száraz fehéret vagy legföljebb rozét válasszunk mellé, és jól hűtsük be. De egy nagyfröccs se ördögtől való.

spárga , zöldborsó , újhagyma , újkrumpli , vaj , szerecsendió