Kitzinger Szonja
2025. szeptember 25.Újranyitott a legendás Kádár étkezde. Enteriőrstylist szakértelmét nem vették igénybe a felújítás során, a ráncfelvarrás inkább csak a konyhát érintette.
Szeptember 26-án újranyit a Kádár Étkezde, aminek legendás tulajdonosát, Orbán Sándort ez év januárjában temették. Személye a hely karakterét is adta. Harmonikabrifkóját, ha szélesre tárta, a bemondott ételek után járó bankók diszkréten csusszantak a helyükre néhány jó szó és egy pajkos vigyor kiséretében. Orbán házias ízeket őrző konyhája mellett úgy ment el a fine dining, hogy be sem pillantott az ajtón.
Orbán Sándor
Aztán Gerendai Károlyhoz került az egység, majd jött a beígért újranyitás, amit elhalasztottak. Egy időben terjedt a városban, hogy Takács Lajos lesz a konyhafőnök, aztán az, hogy mégse. Ma felgördültek a függönyök, de Takács Lajos nélkül, és őszintén meglepett, hogy ahhoz az enteriőhöz sem nagyon nyúltak, amit 1957-ben valaki megálmodott. Igaz, bővült a vendégtér, kapott egy bugyikék festést a fal, ahova a képek is visszakerültek a maguk bájos, kissé ferde, rendezetlen valójukban. Maradt ezeken felül a megfakult cementlap, a fáradt lambéria, a kockás abrosz, rajta nylonterítő, a szódásüveg, a kenyérkosár, a puritán, gépelt étlap.
Kádár részletek
Mindez azonban Orbán nélkül üres. Pont ő, az öreg bútordarab hiányzik belőle, akiktől az öreg bútordarabok is éltek valaha. Így ez utánérzés, mármint szerintem, mert azért azt láttam, hogy sokakat lelkesít ez a fajta időutazás. Mondjuk én a Bambi jelenségért sem tudtam soha rajongani, ami hasonló műfaj. Talán túl sok Downton Abbey-t néztem ahhoz, hogy egy másféle terítésért, tálalásért, enteriőrért lelkesedjek. Persze azért vannak pozitívumok, többek között az, hogy az árazás több, mint baráti.
Baráti árazás
Tökfőzeléket ettem fasírttal, finom volt, aranygaluskát ettem, hiba volt, unalmas, fújtós tészta érkezett. A málnaszörp elronthatatlan, a vécét felújították, a konyhatechnológia megújult. Kezdetben csak ebédidőben nyitnak, később reggelivel és vacsorával is várják a vendégeket. A reggeli nem francia croque monsieur lesz, hanem klasszikus magyar reggeli: bundás kenyér, kolbászos tojás vagy főtt virsli. A helyek fele online foglalható (kadaretkezde.hu), a másik fele a spontán betérők számára van fenntartva, ha úgy jön ki a lépés összeültetik az embereket. Aki ezt nem szereti, annak az elvitel lesz a megoldás.