Receptek

Napközis piskóta csokoládéöntettel

Csizmazia László, a Menza séfjének receptje

2025. április 15.

A piskótához:

4 db tojás

1 csipet só

pár csepp citromlé

4 ek kristálycukor

4 ek liszt

kis darabka vaj

kevés liszt a formához


A csokoládéöntethez:

3 dl víz

3 ek kakaópor

1 tk kukoricakeményítő

3 ek étolaj

2 dl hideg víz

5 ek kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

1 dl tejszín

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez a sót és pár csepp citrom levet hozzáadunk (könnyebb lesz felverni), majd gépi habverővel fehéredésig habosítjuk. Ha már nem lötyögős, tojásfehérje állagú, kanalanként a kristálycukrot hozzáadjuk, ezzel kemény habbá verjük.


Az enyhén összekevert tojássárgákat egy spatulával lazán a tojás habhoz keverjük, majd a lisztet beleszitáljuk és lazán hozzáforgatjuk.


Egy kb. 20 × 20 centis vagy hasonló méretű, legalább 4-5 centi magas sütőtepsit kivajazunk és kilisztezünk, majd a masszát egyenletesen elkenjük benne.


180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. Mielőtt a sütőből kivesszük, egy pálcikával szúrjuk meg. Ha nem ragad rá a tészta, elkészült. Még forrón borítsuk ki egy liszttel meghintett sütőpapírra és úgy hagyjuk hűlni.


Az öntethez a vizet egy kis lábasban feltesszük forrni. 


A kakaóport egy keverőtálba tesszük, a keményítőt és az olajat hozzáadjuk, és simára dolgozzuk. Fényes, sima, jól keverhető masszát kell kapnunk. Ha nagyon sűrű, még egy kanál olajat, majd a hideg vizet hozzáadjuk, és simára dolgozzuk (a vízzel kicsit lassan keveredik el). A forró víz felét hozzáadjuk, ezzel is elkeverjük, majd a lábasba visszaöntjük és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Közben a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót hozzáadjuk. Ha felforrt, a tejszínt hozzáöntjük, majd a tűzhelyt elzárjuk, az öntetet megkóstoljuk, és szükség szerint adhatunk hozzá még cukrot.


Ha a piskóta teljesen kihűlt, vágjuk tetszőleges méretre, szedjük tányérra, és öntsük nyakon bőven csokoládé­öntettel.

napközis piskóta , piskóta , csokoládéöntet , menza , menzaklasszikus

További receptek

Kapcsolódó cikkek