Csizmazia László, a Menza séfjének receptje
2025. április 15.A piskótához:
4 db tojás
1 csipet só
pár csepp citromlé
4 ek kristálycukor
4 ek liszt
kis darabka vaj
kevés liszt a formához
A csokoládéöntethez:
3 dl víz
3 ek kakaópor
1 tk kukoricakeményítő
3 ek étolaj
2 dl hideg víz
5 ek kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 dl tejszín
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez a sót és pár csepp citrom levet hozzáadunk (könnyebb lesz felverni), majd gépi habverővel fehéredésig habosítjuk. Ha már nem lötyögős, tojásfehérje állagú, kanalanként a kristálycukrot hozzáadjuk, ezzel kemény habbá verjük.
Az enyhén összekevert tojássárgákat egy spatulával lazán a tojás habhoz keverjük, majd a lisztet beleszitáljuk és lazán hozzáforgatjuk.
Egy kb. 20 × 20 centis vagy hasonló méretű, legalább 4-5 centi magas sütőtepsit kivajazunk és kilisztezünk, majd a masszát egyenletesen elkenjük benne.
180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. Mielőtt a sütőből kivesszük, egy pálcikával szúrjuk meg. Ha nem ragad rá a tészta, elkészült. Még forrón borítsuk ki egy liszttel meghintett sütőpapírra és úgy hagyjuk hűlni.
Az öntethez a vizet egy kis lábasban feltesszük forrni.
A kakaóport egy keverőtálba tesszük, a keményítőt és az olajat hozzáadjuk, és simára dolgozzuk. Fényes, sima, jól keverhető masszát kell kapnunk. Ha nagyon sűrű, még egy kanál olajat, majd a hideg vizet hozzáadjuk, és simára dolgozzuk (a vízzel kicsit lassan keveredik el). A forró víz felét hozzáadjuk, ezzel is elkeverjük, majd a lábasba visszaöntjük és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Közben a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót hozzáadjuk. Ha felforrt, a tejszínt hozzáöntjük, majd a tűzhelyt elzárjuk, az öntetet megkóstoljuk, és szükség szerint adhatunk hozzá még cukrot.
Ha a piskóta teljesen kihűlt, vágjuk tetszőleges méretre, szedjük tányérra, és öntsük nyakon bőven csokoládéöntettel.
napközis piskóta , piskóta , csokoládéöntet , menza , menzaklasszikus