Receptek

Paradicsomleves

Nábelek Zsófia receptje

2020. március 22.
  • 1,5 kg paradicsom
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 1 ek olaj
  • 1 tk liszt
  •  3-4 levél bazsalikom
  • 1 db szárzeller
  • betétnek: rizs, betűtészta

ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A paradicsomot feldaraboljuk, majd az alaplével és a bazsalikommal együtt felforraljuk. 3-4 perc főzés után leszűrjük, áttörjük,  amíg selymes lesz. A lisztből és az olajból híg, világos rántást készítünk, hozzáadjuk a paradicsomos alapot. Sózzuk, ha kell, kevés cukorral ízesítjük, de adhatunk hozzá aszalt paradicsomot, fokhagymát, petrezselyemzöldet, parmezánt is. Tálaljuk apró kockákra vágott szárzellerrel, ha szeretik, betűtésztával, és néhány csepp olívaolajjal.

Nem csak betűtésztával
A PARADICSOMLEVES a parasztkonyhán 20. századi jövevény, tehát viszonylag rövid idő alatt züllött zacskós levessé betűtésztával, de ismerős lehet a menzák édes-savas rémeként is. Pedig készülhet friss, lédús nyári paradicsomból vagy passzírozott, sűrű léből is, amit fűszerekkel, roppanós zöldségekkel lehet izgalmassá tenni.

Zilahy Ágnes változata szerint „egy liter, szitán áttört paradicsomléhez mindig vehetünk fél liter vizet, de a vízbe előbb főzzünk mindenféle zöldséget; akár télben, akár nyárban, mert ha paradicsommal együtt tesszük a tűzre a zöldséget, ez sohasem fő meg kellő időre, sőt teljesen kemény marad és ízét sem adja ki.

A zöldséges lébe tegyünk zsíros rántást, szűrjük át szitán, s akkor adjuk hozzá a kész paradicsomlevet; sót, czukrot és borsot is tegyünk bele; főzzük negyedóráig tarhonyával, minden személyre egy kanál tarhonyát számítva.”


zöldségalaplé , szárzeller , bazsalikom , liszt , olaj , paradicsom , leves

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra