Anger Zsolt receptje
2025. június 8.20 g cukor
3 db tojás
1,5 db kezeletlen narancs leve és reszelt héja
240 ml tej
80 g kiforralt, tisztított vaj
1 csipet só
40 g cukor
1 dl rum
vaj a sütéshez
A cukrot, a tojásokat és a sót habverővel eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet, utána a tejet, és legvégül az olvasztott vajat. Hagyjuk állni 10 percig.
Egy serpenyőt közepes hőfokon felhevítünk, majd kevés vajon vékony palacsintákat sütünk a tésztából. Ezután a serpenyőbe öntjük a narancslevet és -héjat 40 gramm cukorral, és felforraljuk. Megforgatjuk a keverékben a kisütött palacsinákat, majd tányérra halmozzuk (hajtogathatjuk is, de így jobban megbújik a palacsinták között a mártás).
Egy kisebb edényben felforrósítjuk a rumot, a palacsintákra öntjük, és gyors (de óvatos) mozdulattal meggyújtjuk. Az alkohol elpárolog, a rum íze a mártáshoz simul, a cukortartalma pedig enyhén karamellizálódik.
Igazi ünnepi desszert.