Szabi, a pék receptje
2025. október 21.- 200 g apró szemű zabpehely
- 120 g finomliszt
- 100 g tört pisztácia
- 180 g olvasztott vaj
- 1 kg felezett szilva
- 1 db citrom leve és reszelt héja
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 200 g kristálycukor
A szilvás morzsasüti elkészítéséhez a szilvát egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, a vaníliaaromát és a cukrot, majd közepes lángon elkezdjük forralni. Amikor már alaposan rotyog és elegendő levet eresztett, kiszedünk a léből egy merő kanálnyit, csomómentesre keverjük a keményítővel, majd visszaöntjük a szilvához és 2 perc alatt sűrűre főzzük.
A morzsához egy tálba tesszük a zabpelyhet, a lisztet, a durvára aprított mogyorót és a kókuszolajat, és jól össze keverjük. A zabos alap felét a tepsi aljába szedjük, alaposan lenyomkodjuk és a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre. Amikor letelt az idő, kivesszük a tepsit és belekanalazzuk a szilvás ragut. Ennek a tetejére szórjuk a maradék morzsát, majd visszatesszük a sütőbe további 30 percre. Akár melegen is fogyaszthatjuk, de kihűtve is tökéletes reggeli lehet a hét bármely napján.
 
                    
                
        



