Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg az az új könyv, amelyben a hazai erdők legízletesebb gombáiról tudhat meg mindent az érdeklődő. És nem csak arról, mit szabad leszedni és mit nem!
Almási Petra Ehető gombák Magyarországon című könyve épp a gombaszezon közepén futott be. A kötet Csaknem 400 oldalon foglalja össze a gombászás történetét, a biztonságos gyűjtés írott és íratlan szabályait, a gombák friss felhasználási módjait és tartósítási technológiáit. Bemutatja a hazai ehető gombák teljes kínálatát 200 hazai faj részletes gyűjtési és felhasználási útmutatójával.
A gyűjtemény éppúgy kalauzolja a kezdő, a gyakorlott gombászokat és a szakellenőröket is a gombák sokszínű világában, mint a különleges alapanyagokra nyitott háziasszonyokat és szakácsokat.
A szerző a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen végzett kertészmérnökként, ökológiai gazdálkodás és természetvédelem specializáción. A Magyarhoni Gombász Egyletnél végezte el a gomba-szakellenőri tanfolyamot, majd a Magyar Mikológiai Társaság felsőfokú gombaismereti képzésén is részt vett.
Fővárosi lakosként, kert hiányában folyamatosan kereste az élelem-önellátás lehetőségeit, és az újrakapcsolódási pontokat a természettel. Mindkettőt az ehető vadnövények gyűjtésében és a gombászásban találta meg. 2019 óta foglalkozik a vadon termő, ehető fajok megismerésével, gyűjtésével és feldolgozásával. Célja a modern kori gyűjtögetés biztonságos és élményteli gyakorlatának átadása írásain és oktatási tevékenységén keresztül.
A kötet a Gingko Kiadó gondozásában jelent meg.