Mautner Zsófia receptje
2021. február 15.- 1 kg csirkecomb
- 1,2 dl szójaszósz
- 8 gerezd fokhagyma
- 4 cm friss gyömbér
- 6 dkg koreai csilipaszta (gochujang)
- 6 dkg koreai csilipehely (gochugaru)
- 2 ek nádcukor
- 50 dkg apró szemű burgonya
- 2 szál sárgarépa
- felkarikázott újhagyma
- pirított szezámmag
- gőzölt, natúr rizs
A csirkecombokat félbevágjuk (esetleg vehetünk fele-fele arányban csontos alsócombot és filézett felsőcombot). A húsra kevés sót szórunk, de óvatosan, mert a szójaszósz sós.
egy keverőtálban összekeverjük a szójaszószt, a finomra aprított fokhagymát és gyömbért, a koreai csilipasztát, csilipelyhet és a nádcukrot.
Beletesszük a csirkedarabokat, és alaposan átforgatjuk benne, hogy mindenütt érje. Áttesszük egy nagy lábasba, és felöntjük kb. 1,5 liter vízzel.
Erős lángon, 30 percig főzzük, amíg a csirke félig megpuhul.
Közben előkészítjük a zöldségeket: a burgonyát meghámozzuk, és félbevágjuk (az egészen apró szemeket egyben hagyjuk), a sárgarépát meghámozzuk és 3 cm-es darabokra vágjuk.
A zöldségeket a leveses állagú raguhoz adjuk, és kb. 20 percig főzzük, amíg minden teljesen megpuhul. Közben megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.
Végig erős lángon főzzük, hogy a folyadék elfőjön, és a lé végül kissé sűrűn, sziruposan vonja be a húst és a zöldségeket. Újhagymával és szezámmaggal megszórva, gőzölt, natúr rizzsel tálaljuk.
Jó hír, hogy Magyarországon számos koreai alapanyaghoz könnyen hozzá lehet jutni.
A Rózsadomb Centerben és a Honvéd utcában található K-Mart üzletben szinte mindent be tudunk szerezni, ami a koreai konyhához szükséges. Ha kedvet kapunk hozzá, az alábbi hozzávalókat érdemes beszerezni: gochugaru (koreai csilipehely), gochujang (fermentált csilipaszta), doenjang (fermentált szójababpaszta), édes rizsliszt (kimchi készítéshez), koreai szójaszósz, szezámolaj, pirított szezámmag, szilva- és rizsszirup (cukor helyett), jó minőségű rizs, rizsfőző edény.
csirkecomb , szójaszósz , fokhagyma , gyömbér , koreai csilipaszta , koreai csilipehely , nádcukor , burgonya , sárgarépa , szezámmag , újhagyma , rizs