Száraz Zsuzsanna receptje
2021. június 8.- 1 csésze tehéntúró
- 1 csésze juhtúró
- 1 ek puha házi vaj
- 1-2 ek tejföl
- kb 2 dl barna sör
- pár gerezd fokhagyma
- 1 kis fej lila hagyma
- kevés apróra vágott
- paradicsom vagy natúr püré
- chili paprika
- chiliszósz, worchester szósz
- szójaszósz, halszósz
- kevés dijoni mustár
- kömény, pirospaprika, cayenne bors
- fehér bors, fekete bors
- pár szál friss kakukkfű, rozmaring
- kis csokor friss snidling, petrezselyem
- tengeri só
A barna sört feltesszük forrni, és körülbelül a harmadára, tehát már kissé sziruposra forraljuk vissza. Ez alatt összekeverjük-gyurmázzuk a juh- és tehéntúrókat (ha simább krémet szeretnénk kapni, az utóbbit törjük is át az összekeverés előtt).
Vágjuk össze nagyon apróra a hagymákat és a paradicsomot, még apróbbra a mosott, kierezett chilit, és a tejföllel együtt keverjük a túrókhoz.
Tegyük hozzá a redukált barna sört, keveset az ízesítő szószokból és a mustárból, közben folyamatosan adagolhatjuk az őrölt és a felaprított zöld fűszereket is, a végén pedig az aprított petrezselymet és snidlinget. (Ne siessük el a fűszerezést, először mindenből csak egy kicsit, később még pótolhatjuk.)
A sósságát a végén állítsuk be, mivel a szószok mind hozzáadnak, így a végén lehet, hogy nem is lesz szükségünk külön sózásra.
A zöldségek – nyersen vagy grillezve – mindig jó ropogtatnivalók, de izgalmassá is tehetjük ezt a köretet, ha feldobjuk néhány különlegesebb zöldségtípussal, aminek éppen idénye van: angolzeller, rebarbara, cukorborsó, bébikukorica,bébicukkíni stb.
A jó kenyérből készült pirítós persze verhetetlen és univerzális, grissinit készíteni sem túl bonyolult (liszt, víz, élesztő, cukor, só, olíva), de jó trükk az is, ha tortillalapokat pirítunk, vagy vajastészta-csíkokat sütünk – chips vagy bolti ropogtatnivaló helyett.
tehéntúró , juhtúró , vaj , tejföl , barna sör , fokhagyma , lila hagyma , paradicsom , chili paprika , worchester szósz , szójaszósz , halszósz , dijoni mustár , kömény , pirospaprika , kakukkfű , rozmaring , cayenne bors , petrezselyem , snidling