Receptek

Fordított lecsó

Bíró Lajos receptje

2021. szeptember 2.
  • 2 kg paprika
  • 1 kg vöröshagyma
  • 1/2 kg paradicsom
  • 1-1,5 dl paradicsomlé
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, bors, fűszerpaprika ízlés szerint
  • 10 dkg szalonna
  • 10 dkg kolbász

Tojásos változat

  • 4 db tojás
  • fél-fél csokor petrezselyem, zellerzöld, korianderzöld, lestyán
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
Bíró Lajos, a Vendéglő a KisBíróhoz executive séfje már fiával, Dániellel, az étterem séfjével együttműködve készíti a lecsót. Bár Dani sokkal inkább a csúcsgasztronómia felől közelíti meg az ételeket, a budai vendéglő stílusának megfelelően a magyaros, közérthető konyhát is továbbviszi. Lajos lecsójának kidolgozására a kínai konyha is hatással volt: az étel elvét úgy találta ki, ahogy az ázsiai éttermekben a bambuszgőzölőket teszik egymásra. Olyan sorrendet alakítanak ki, hogy mire a legfelső elkészül, addigra az összes fogás is pont jó lesz, így egyszerre érnek el a tálalási időponthoz. Itt a különböző alapanyagokat teszi rá külön rétegekben, így az aláöntött paradicsomlé kellően párolja át mindet.

Fordított lecsónak hívják, mert a megszokotthoz képest fordított sorrendben kerülnek bele a hozzávalók.


Ezzel a módszerrel alapvetően egy alaplecsó készül el, amit aztán többféleképpen lehet továbbvinni. Lehet belőle a saksuka mintájára olyan fogás is, amely serpenyőbe téve a kemencében vagy a sütőben kapja meg a végső formáját tojással és sok zöld frissítő elemmel. Emellett le is lehet az alapot turmixolni, és belerottyantani némi paprikát és sült kolbászt, így ismét másféle ételt kaphatunk. Érdemes lehet tehát nagyobb adagot főzni belőle, így később is variálhatunk vele.


Elkészítése:

A szalonnát és a kolbászt felvágjuk és megpirítjuk.
A paprikát cikkekre vágjuk: hosszában négyfelé, és keresztben kettőbe úgy, hogy a magház is belekerüljön. A hagymát felszeleteljük. A paradicsomot felcikkezzük, nem hámozzuk, nem vágjuk ki a közepét sem. A zsiradékot felmelegítjük, majd a lángot elzárjuk az edény alatt. Rárétegezzük a paprikát, a hagymát, amit megszórunk a fűszerekkel: só, bors, fűszerpaprika, fokhagyma. Utóbbi lehet finomra vágva vagy szeletelve is. Ezután beleadagoljuk a paradicsomot is. Ráöntjük a paradicsomlét, hozzáadjuk a szalonnát és a kolbászt. Rátesszük a fedőt, és 10 percig kis lángon főzzük. Levesszük a fedőt, összekeverjük, kóstoljuk, ízesítjük. Megnézzük, mennyi leve lett, és aszerint főzzük készre fedővel vagy anélkül, hogy mennyire szeretjük szaftosan.



Tojásos változat
A tojásos változatnál a fenti alaplecsót sütőbe tehető serpenyőbe tesszük, majd két-három evőkanálnyi vágott zöldfűszer kerül rá, így mehet bele zellerzöld, lestyán, koriander, zöldpetrezselyem is. Ez kerül a lecsó tetejére, majd mehet rá két egész tojás, amit két mozdulattal éppen csak egy kicsit elkeverünk. Ezután mehet a sütőbe a saksukához hasonló módon, hogy a tojásfehérje kicsit összeálljon, de a sárgája folyós maradjon. 


paprika , vöröshagyma , paradicsom , fokhagyma , szalonna , kolbász , fűszerpaprika

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra