Nincs balatoni nyár lángos nélkül! De vajon hol sütik a legfinomabbat? Végigettük, leteszteltük, és most megmutatjuk az öt kedvenc balatoni lángososunkat, ahol nemcsak a tészta friss, hanem az élmény is felejthetetlen!
323 kipróbált vendéglátóhelyet ajánl a Magyar Konyha 2025-ös Balatoni Gasztrokalauza, amely – a július-augusztusi lapszámunkhoz csomagolva – már kapható az újságárusoknál. A kiadvány a fine dining éttermektől, a legjobb termelőkön, borászatokon, házias vendéglőkön át a strandbüfékig, szerteágazó képet ad a tó környékének kínálatáról.
A kiskönyvben felsoroljuk többek között szerkesztőségünk kedvenc éttermeit, cukrászdáit, halsütőit, fagyizóit és lángosozóit is. Íme az utóbbi lista!
Csipi mama
- Zamárdi, Sport tér
Édesanyja receptje alapján készíti Zamárdi híres lángosát Csipi mama. Kétszer dagasztja és hagyja kelni, így lesz levegős és ropogós a tésztája. Készíti simán és töltve, emellett palacsinta és saját rétes, hurka és kolbász is kapható a CBA melletti étkezdében.
Hilda lángosa
- Köveskál, Vadvirág utca 3.
Hilda néni már több mint tizenöt éve süti a lángosokat, három éve Köveskálon. A mindig friss, kívül ropogós, belül puha, középen papírvékony lángosokért rengetegen járnak hozzá a környékről.
A jó lángos titka szerinte a kellő odafigyeléssel történő kelesztés: inkább kidobja a tésztát, ha már túlkelt, nem fordulhat elő, hogy azt süti meg a vendégnek. A választék széles, a klasszikus feltéteken kívül készül többek között pesztós és tonhalas is, nem is beszélve a „fullosról”, amin a tejfölön, fokhagymán és sajton kívül kolbász és/vagy bacon is van.
Ha pedig valaki inkább édeset enne, ilyet is talál a kínálatban. A Hilda lángosa júniustól augusztusig, hétfő és kedd kivételével mindennap nyitva van, szeptemberben pedig péntektől vasárnapig várja a vendégeket.
Lángos World
- Balatonmáriafürdő, Csatornapart utca 17.
A hagyományos lángosok mellett a világ konyháiból merített recepteket alakítják a saját elképzeléseik szerint. Rengeteg környékbeli alapanyagra támaszkodnak, például „bagelburgereket” készítenek, amikhez a friss húst a balatonfenyvesi Hubertus Hof angus marhái adják. Feltétként megjelent a lazac, a füstölt pisztráng, a körözött, a tatárbifsztek és a fokhagymás garnéla is.
Az idei újdonság a magyarosított gambas pil pil: rák helyett fogaspofát konfitálnak és ezt halmozzák a lángosra. A lángos tésztája könnyű és selymes, titka a 24–48 órán át hidegen kelesztett alapanyag, amely sütés közben sem szívja tele magát olajjal.
Pék-Lángos
- Balatonszemes, Kisfaludy utca 10.
Lángost, kürtőskalácsot és palacsintát sütnek. Szemler Imre – a helyieknek Imi – pékmester lángosa nem zsíros, nem szakad le a közepe, nem túl vastag, nem túl vékony, nem tocsog az olajban, és feltét is gazdagon van rajta.
Pippi Papa Lángosa
- Nemesgulács
Mozgó lángossütő, amely hetente több Balaton-felvidéki településen is feltűnik. A kínálat túlmutat a klasszikus fokhagymás-tejfölössajtos trión: csalamádés, darált húsos, finomra tépett sonkás változatokat is kóstolhatunk, a feltétek mindig frissek, az adagok pedig bőségesek. A házias ízekhez gyors kiszolgálás társul. A helyszínekről a Facebookoldalukon tájékozódhatunk.