Szulló Szabina receptje
2020. január 3.- 500 g liszt, átszitálva
- 300 g főtt, áttört burgonya
- 160 g tejföl
- 200 g tej
- 20 g friss élesztő
- 20 g só
- 8 g cukor
- 250 g vászolyi friss sajtkrém
- 200 g vászolyi félkemény Balaton sajt
- 3-4 gerezd fokhagyma aprítva
- 1 l kacsazsír a sütéshez
- snidling aprítva
Nagyméretű keverőtálban a liszt közepébe tesszük az élesztőt, a langyos tejet és a cukrot, majd hagyjuk felfutni. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, a főtt, áttört, langyosra hűlt burgonyát és a sót. Kézzel simára dagasztjuk a tésztát, a tetejét meghintjük liszttel, majd az edényt szorosan lefóliázva hűtőbe tesszük három éjszakára. Ezután a megérett és akár háromszorosára kelt tésztát lisztezett vágódeszkára borítjuk, tetszőleges méretű – akár nagyobb, akár mini – gombócokat formázunk. A gombócokat kissé kilapítjuk, de nem vékonyítjuk el teljesen, mint a klasszikus lángost!
Forró kacsazsírban aranybarnára sütjük a nem feltétlenül vékony, hanem inkább vastagabb, pufibb lángosokat.
Hagyjuk kissé lecsepegni, és a tetejüket még langyosan kenjük meg fokhagymával ízesített vászolyi sajtkrémmel, majd gazdagon reszeljünk rá vászolyi félkemény Balaton sajtot is. Ne felejtsük el a friss snidlinget sem!
tejföl , tej , élesztő , cukor , fokhagyma , sajtkrém , sajt , liszt , burgonya , só