Saly Noémi receptje
2020. július 20.- 2 kg alma
- 70 dkg nádcukor
- 1 hüvelykujjnyi db friss gyömbér
- 6-8 szem csillagánizs
- 15-20 szem szegfűszeg
- 1 csipet őrölt kardamom
- 1 dl narancsvíz vagy 1-2 db narancs leve
- 1 nagy db citrom leve
éles kiskés, tálak, nagy lábos, kis üvegek, celofán
ELKÉSZÍTÉSE:
Az almát kicsumázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk, és meglocsoljuk a citrom levével, hogy ne barnuljon meg, amíg sorára vár. A cukorból fél pohár vízzel sűrű szirupot főzünk, beletesszük a pici darabokra vagy vékony lapocskákra vágott gyömbért meg a narancsvizet/narancslevet, és
CIFRÁZZAM?
Az eredeti recept egyenlő arányban veszi a gyümölcsöt és a cukrot, csakhogy nálunk sokkal édesebbek az almák, mint Bretagne-ban vagy Normandiában. Én először felére csökkentettem a mennyiséget, aztán kiderült, hogy még kevesebb is elég. Ha drága nádcukor helyett simával csináljuk, elég punnyadt színe lesz – takarékos megoldás, ha szép, piros almáinknak a héját is belefőzzük, ekkor viszont nincs mese, a végén az egészet simára kell turmixolni. (A csillagánizst előtte szedjük ki!) Friss gyömbér helyett használhatunk egy evőkanálnyi őröltet.
FELHASZNÁLÁSA:
Kalácsra, briósra reggelihez; süteménybe; joghurtba; ropogósra sütött csirkéhez, kacsacombhoz.
alma , narancs , szegfűszeg , nádcukor , gyömbér , csillagánizs , kardamom , narancs leve , citrom leve