A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Mézeskalács

Buglyó Ilona receptje

2019. október 27.
  • 50 dkg méz
  • 50 dkg búzaliszt
  • 20 dkg őrölt,pörkölt mogyoró vagy mandula
  • 4 egész tojás
  • 5 cl rum
  • kevés fahéj és szegfűszeg
  • 5 g szódabikarbóna vagy hamuzsír
  • 5 g fehér mandula
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A mézet felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzávegyítjük a lisztet. Pihenni hagyjuk egy napig. Ekkor beletesszük az őrölt mogyorót vagy mandulát, a tojásokat, a rumot, a fűszereket és a szódabikarbónát vagy hamuzsírt.

Összegyúrjuk, kidolgozzuk. Egyben vagy puszedlinek kiszaggatva, lisztezett tepsiben kisütjük. Sütés előtt a félbevagdalt fehérmandulával díszíthetjük.



Az angolok gyömbért is tesznek bele (gingerbread), az osztrákok narancs- és citromhéjat, a svájciak szerecsendiót. A csehek még ánizst is, a finnek tejszínt Móra Ferencné szakácskönyvében nyolcfajta mézeskalács- és tucatnyi mézespogácsa-recipét találunk.


mézeskalács , debreceni mézeskalács , méz , liszt , mandula , tojás , rum , fahéj , szegfűszeg , szódabikarbóna

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra