Nábelek Zsófia receptje
2020. november 13.Tészta
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 200 g jéghideg, felkockázott vaj
- 1 csipet só
- 60 g jeges víz
Töltelék
Hozzávalók:
- 1 kg birsalma megtisztítva, feldarabolva
- 40 g kukoricakeményítő
- 100 g cukor
- 50 ml rum
- 1 tk őrölt zöld kardamom
- 1 kk vaníliaesszencia
- 1 csipet só
Befejezés
Hozzávalók:
- 1 db tojás felverve
- 1 ek barna cukor
Tészta elkészítése:
A lisztet, a sót és a vajat robotgéppel morzsalékosra keverjük – nem baj, ha maradnak benne kisebb, legfeljebb félcentis vajdarabok. 2-3 részletben hozzáadjuk a jeges vizet, épp csak addig keverjük tovább, amíg a tészta összeáll. Lefóliázva tegyük hűtőbe legalább 4 órára, vagy akár egy éjszakára.
Töltelék elkészítése:
A hozzávalókat összeforgatjuk és hagyjuk 10 percet állni, amíg a gyümölcs kevés levet nem ereszt.
Befejezése:
A tésztát két részre osztjuk, egyszerre csak az egyik felét vegyük ki a hűtőből. Lisztezett felületen nyújtsuk fél centi vékonyra, majd a sodrófa segítségével emeljük egy 20 centis piteformába. Rendezzük el a formában, a széleken lelógó tésztát vágjuk le, gyúrjuk hozzá a tészta másik feléhez.
Töltsük a tésztába a tölteléket, majd az egészet tegyük hűtőbe, amíg a pite tetején dolgozunk. Ehhez a tészta másik felét nyújtsuk ugyanakkora vastagságúra, majd egy kb. 2 centis kiszúróval szaggassunk belőle karikákat, a leeső részeket a maradék tésztához gyúrjuk.
Vegyük ki a pitét a hűtőből, és a széléről indulva rakjuk körbe a tésztakorongokkal, minden sornál kenjük le felvert tojással, hogy a rétegek összetapadjanak. A közepén kisebb korongokra szúrt tésztával fejezzük be úgy, hogy maradjon befedetlen rész, itt tud majd sütés közben távozni a gőz.
Kenjük le újra a pitét tojással, szórjuk meg barna cukorral. 160 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig süssük, amíg a tészta aranybarnára sül.
liszt , vaj , birsalma , kukoricakeményítő , tojás , zöld kardamom , rum , barna cukor , vaníliaesszencia