Receptek

Birsalmás pite kardamommal

Nábelek Zsófia receptje

2020. november 13.

Tészta
Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 200 g jéghideg, felkockázott vaj
  • 1 csipet só
  • 60 g jeges víz

Töltelék
Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma megtisztítva, feldarabolva
  • 40 g kukoricakeményítő
  • 100 g cukor
  • 50 ml rum
  • 1 tk őrölt zöld kardamom
  • 1 kk vaníliaesszencia
  • 1 csipet só

Befejezés
Hozzávalók:

  • 1 db tojás felverve
  • 1 ek barna cukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Tészta elkészítése:
A lisztet, a sót és a vajat robotgéppel morzsalékosra keverjük – nem baj, ha maradnak benne kisebb, legfeljebb félcentis vajdarabok. 2-3 részletben hozzáadjuk a jeges vizet, épp csak addig keverjük tovább, amíg a tészta összeáll. Lefóliázva tegyük hűtőbe legalább 4 órára, vagy akár egy éjszakára.

Töltelék elkészítése:
A hozzávalókat összeforgatjuk és hagyjuk 10 percet állni, amíg a gyümölcs kevés levet nem ereszt.

Befejezése:
A tésztát két részre osztjuk, egyszerre csak az egyik felét vegyük ki a hűtőből. Lisztezett felületen nyújtsuk fél centi vékonyra, majd a sodrófa segítségével emeljük egy 20 centis piteformába. Rendezzük el a formában, a széleken lelógó tésztát vágjuk le, gyúrjuk hozzá a tészta másik feléhez.

Töltsük a tésztába a tölteléket, majd az egészet tegyük hűtőbe, amíg a pite tetején dolgozunk. Ehhez a tészta másik felét nyújtsuk ugyanakkora vastagságúra, majd egy kb. 2 centis kiszúróval szaggassunk belőle karikákat, a leeső részeket a maradék tésztához gyúrjuk.

Vegyük ki a pitét a hűtőből, és a széléről indulva rakjuk körbe a tésztakorongokkal, minden sornál kenjük le felvert tojással, hogy a rétegek összetapadjanak. A közepén kisebb korongokra szúrt tésztával fejezzük be úgy, hogy maradjon befedetlen rész, itt tud majd sütés közben távozni a gőz.

Kenjük le újra a pitét tojással, szórjuk meg barna cukorral. 160 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig süssük, amíg a tészta aranybarnára sül.

Szeletelés előtt hagyjuk legalább két órát szobahőmérsékleten pihenni.



liszt , vaj , birsalma , kukoricakeményítő , tojás , zöld kardamom , rum , barna cukor , vaníliaesszencia

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

További receptek