Receptek

A Gerbeaud cukrászda zserbója

Kolonics Zoltán receptje

2020. július 26.

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 500 g liszt
  • 300 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 5 g sütőpor
  • 2 g só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 730 g baracklekvár
  • 18 g Bacardi fehér rum
  • 190 g darált dió
  • 40 g porcukor

Hozzávalók a bevonathoz:

  • 120 g étcsokoládé
  • 1 ek vaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
1. Az élesztőt egy pici cukorral meleg tejben simára dolgozzuk, majd gyúródeszkán a tésztához szükséges összes anyaggal együtt összegyúrjuk úgy, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.

A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és egy jó fél órát konyharuhával letakarva pihentetjük.

Utána az első adag tésztát tepsi nagyságúra kinyújtjuk és a tepsibe tesszük.

2. A baracklekvárt a rummal elkeverjük, 1/3-át vékonyan, egyenletesen elkenjük a tésztán, az összekevert porcukrot és darált diót harmadoljuk és a baracklekváros részeken egyenletesen elszórjuk.

A következő tésztát újból kinyújtjuk és a töltelékes részre helyezzük, majd újból baracklekvár és diós porcukor következik.

Legvégül a negyedik tésztát nyújtjuk a tetejére, és villával megszurkáljuk.

30 percig pihentetjük, majd 160 °C-os sütőben 50 percig sütjük.

3. A kisült és teljesen kihűlt Gerbeaud-szeletet a tepsiből kivágjuk, átfordítjuk, és a felső részét baracklekvárral vékonyan megkenjük.

A csokoládét vízgőz felett kis vajjal megolvasztjuk, majd a sütemény tetejét egyenletesen bekenjük spatulával.

Ha megkötött, kis szeletekre vágjuk.


baracklekvár , dió , élesztő , tej , liszt , vaj , porcukor , tojás , sütőpor , Bacardi fehér rum , étcsokoládé