Knap Gábor
2024. május 20.Június elejétől egy új repülőjáratnak köszönhetően mindössze kb. egy óra alatt juthatunk el Triesztbe, Olaszország legkeletibb csücskébe, ahonnan pillanatok felfedezhető a Friuli Venezia Giulia régió gasztronómiája.
Az Alpok, a Dolomitok és az Adriai-tenger ölelte Friuli Venezia Giulia Olaszország hozzánk legközelebb eső része, amely számtalan kivételes látnivalót tartogat. Trieszt, Udine, Gorizia vagy Pordenone városában és környékükön összefonódik az olasz, a szláv és a germán kultúra és gasztronómia és ez már önmagában megér egy kiruccanást!
A Ryanair új járatának köszönhetően tehát gyarapszik a Budapestről elérhető, ideális gasztrohétvége helyszínek száma, ebből az alkalomból megnéztük, milyen kóstolni valók várják az ínyenceket a környéken!
Barlangi sajtok és titkos halászreceptek
Triesztbe látogatva, az ott készülő hagyományos ételeket kóstolva, egyszerre élvezhetjük a velencei és a szlovén konyha hatásait. Érdemes kipróbálni a ribaltavaporit, azaz a forró olajban sült szardíniát, aki pedig szívesen választana inkább valami Közép-európaibb ízvilágú fogást, annak jó hír, hogy nagyszerűen készítik a főtt sonkát, tormával. A sajtok közül a barlangokban érlel Jamar a leghíresebb, az útszéli büfék pörköltjei miatt pedig ugyancsak érdemes pihenőt tartani.
Udine mindössze 40 kilométerre található a szlovén határtól, legismertebb fogása a frico, ez az olvasztott sajtból és burgonyából készülő lepényke, amelyet eredetileg azért készítettek, hogy felhasználhassák hozzá a sajtok kemény héját is. A mi kuglófunkhoz hasonló helyi étel a gubana, egy dióval és mandulával, valamint érlelt pálinkával készülő süti, tavasszal elmaradhatatlan alapanyag a spárga, fontos a fehér szarvasgomba és a füstölt pisztráng is.
Udinétől nyugatra, Pordenone városának környékén keressük a Pitinát! Elsőre szaláminak tűnik ugyan, de inkább afféle fasírt, amit füstölt húsokból állítottak össze. Hasonlóan jellegzetes az Asino sajt, amely tehéntejből készül, összetéveszthetetlen ízét a hetekig tartó, tejes sóoldatban történő pácolás adja.
Gorizia a burgonyás gnocchiról és a Cormóns sonkáról híres, no meg a Gorizia rózsájaként is emlegetett cikóriáról, amelyet egyre többféleképpen láthatunk viszont a környék éttermeinek tányérjain.
Friuli Venezia Giulia tengerpartjain, több helyen is ehetünk boreto-t, ezt az ecetes-borsos-fokhagymás halételt, amelyet eredetileg a halászok készítettek maguknak, a fogás azon részéből, amelyet nem tudtak eladni a piacon. Ugyancsak itt készül a Sievoli soto sal, hasonlóan a szardellához, ez is lesózott és préselt, de itt márna az alapanyag.
Olaszország északkeleti régiójában egyébként 180 tradicionális élelmiszert tartanak nyilván. A helyi grappák és borok mellett ide tartozik a tiramisu is. Az Olaszország valóságos jelképévé vált édességet a harmincas években kezdték először készíteni. Friuli Venezia Giulia-ban kétféle is létezik belőle, érdemes mindkettőt kipróbálni!