Hírek

Kitzinger Szonja. Fotó: Körmendi Imre

2025. július 26.

Boti's Kitchen , Székelyudvarhely , Secret Garden , Erdély , a legjobb konyha Székelyudvarhelyen

Nemzetközi színvonalú helyre bukkantunk Székelyudvarhelyen. A Boti's Kitchen brunchozónak indult, de idővel ez kevésnek bizonyult. Épp a napokban hosszabbították meg nyitvatartásukat, hogy mindazok, akik a minőségi vendéglátásra, illetve ételekre szavaznak, ne csak egy szűk ídősávban élvezhessék a helyet.


Van egy utca Székelyudvarhelyen, ahol egymással szemben két olyan minőségű üzlet nyitott, amelyért Budapesten is hálásak lennénk. A Secret Garden virágüzlet az egyik a Bethlen Gábor utca 16. szám alatt, amelynek tulajdonosa például a saját termesztésű búzájából készít ilyen és ehhez hasonló csodaszép szárazvirág koszorúkat és kopogtatókat (lásd a lenti képet). Épp ebben a virágmennyországban lubickoltunk, amikor Czincziri Kinga tulajdonos  felhívta a figyelmünket egy helyre, ahol rendszeresen étkezik. Ez pedig a vele sréhen szemben lévő Boti's Kitchen (Bethlen Gábor út 17.). Épp ráértünk, épp éhesek voltunk, így csapatostul átmasíroztunk. Nem bántuk meg!



A Secret Garden tulajdonosa saját termsztésű búzából és zabból köt koszorúkat


A hely brunchozóként tárta szélesre kapuit Székelyudvarhely főterétől egy kőhajításra, de szűkített nyitvatartással, – ez azonban idővel kevésnek bizonyult. A megfontolt és óvatos nyitás után a közönség többre vágyott, így a napokban hosszabb üzemidőre váltott Boti konyhája. A helyet Benedek Botond nyitotta, de nem afféle hobbiprojektként, hanem több évtizedes vendéglátós múlttal. Tette mindezt testvérével, Barnával. Kettejük tudásából, szakmai tapasztalatából pedig egy egészen egyedi hely született, mely bárhol a világban megállná a helyét.



Benedek Botond - a Boti's Kitchen névadója gingershotokkal a kezében


A testvérpár egyébként a felmenőitől örökölte meg a szakmát. Boti 30 éven keresztül szüleivel közös vállalkozásban dolgozott előbb pincérként, majd üzletvezetőként. A homoródfürdői Lobogó panzióként indult még 2000-ben, ma viszont már lovak, sípálya, wellnessfürdő, strand, bobpálya is szolgálják a vendégek kényelmét. 



Avokádótoast és céklás hummuszkrém


A gyerekek azonban leváltak a családról és a saját útjukat kezdték el járni. Boti és Barna is szerencsét próbált külföldön, német és angol nyelvterületen egyaránt. Ezután Botond egy kézműves élelmiszerüzletet épített fel a saját nevére alapozva Homoródfürdőn. "Gyakorlatilag az erdőből éltem 12 éven át. Az üzletemben bodzaszörpöt, szakmócalekvárt árultam, emellett disznót vágtam, szezononként nagyjából ötvenet, méghozzá hagyományos, kézműves módszerrel, belőlük pedig kolbászt, sonkát készítettem" – meséli az előzménytörténetet.



Érdemes foglalni, mi nyitásra érkeztünk, de hamar megtelt a hely


A minőségi gasztrotermékeket árusító kézműves bolt után jött a brunchozó ötlete. Ebben Botit a testvére is támogatta, aki hosszasan dolgozott egy West Hollywoodban lévő olasz-magyar étterem vezetőjeként, ám Botond hívószavára hazajött, hogy együtt állítsák pályára a vendéglátóhelyet. Amiben nem volt vita közöttük, hogy minőségi helyet akarnak létrehozni. "Mi nem az olcsó alapanyagokért nyúlunk oda beszerzőkörútjainkon, – a testvérem nem is fog meg kategória alatti hozzávalókat – vázolja Boti. "Próbáljuk nevelni az embereket, hogy ne filléres, hanem minőségi dolgokkal táplálkozzanak, illetve szavazzanak a jó alapanyagokra" – teszi hozzá.



Asztalunk és a választásaink felülnézetből


Az alapanyag-választáson túl itt adnak a külcsínre is, a tálalás izgalmas, az élénk színek pedig a minőségről üzennek. A finomságok helyben készülnek, okkal népszerű a tépett marhás Eggs Benedict, aminek van egy hagymás-csirkemájas változata is. Kóstolásra érdemes az avokádó-toast, a céklás-humuszos toast, ami kovászos kenyéren érkezik. Kaphatók tészták, saláták, rizottók, krémlevesek, desszertként kihagyhatatlan a French toast. A kiszolgálás előzékeny, az italválaszték figyelemre méltó, ezen a  fronton shotok, turmixok és facsart levek kérik a figyelmet.



A hely vezető színe a kék


Nemzetközi színvonal, barátságos közeg, gazdag ízvilág, – így jellemezzük a helyet, ahol nem az esték a lényegesek, hanem a napközben zajló étkezések. Ezt a helyet nagyon irigyeljük Székelyudvarhelytől! És amíg visszatérünk, addig felkészül a kézműves csokoládé, Boti ugyanis a jövőben a saját kézműves csokoládétermékekre szeretne összpontosítani. 



Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló