Cikkek

Kitzinger Szonja Fotó: Körmendi Imre

2025. május 28.

Taste of Underground , Parajd , parajdi sóbánya , Taste of Transylvania

A Taste of Transylvania erdélyi gasztromozgalom rendhagyó eseménnyel rúgta be a fesztiválszezon motorját 2025-ben. A szervezők a parajdi sóbányába, 120 méterrel a földfelszín alá vitték a rendezvényt.


Ez azért is nagy vállalás, mert komoly infrastruktúrát kellett telepíteni a helyszínre, másrészt olyan elszánt résztvevőket kellett találni, akik hajlandók voltak leereszkedni a föld alá, mellőzve az esemény idejére a napfényt és a szabad eget. Az időjárás nem volt kockázati tényező, lent ugyanis fix 16 fokra számíthattak eső nélkül azok, akik vállalkoztak a kalandra. További pozitívum, hogy a só egész napos belégzésével a légutak is kaptak egy nagygenerált. Románia pislákoló csillaga Az esemény Michelin-csillagos magyar résztvevői a Salt, a Bábel és a Costes Étterem voltak – Románia, mivel egyelőre nem rendelkezik még csillaggal, a reménységeit vonultatta fel.



Mihai Toader, a bukaresti Soro Lume étterem 37 éves séfje


Jelen volt például Mihai Toader, a bukaresti Soro Lume étterem 37 éves séfje, aki arról ismert, hogy fogásait kivétel nélkül szabad tűzön készíti el. Őt a jövő nagy reménységeként tartják számon Romániában, egyike a legesélyesebbeknek, hogy elhozza az első csillagot. Marhaszívből és nyelvből készült belsőség­gulyása gulyásmártással, sültpaprika-szósszal, pirított fűszernövényes öntettel, savanyított zöldparadicsomból készült salátával minket is levett a lábunkról.



Marhaszívből és nyelvből készült belsőséggulyás gulyásmártással


A rikító színű fogás a legócskább hazai gulyáskrémek színvilágát idézte, de a valaha kóstolt legjobb gulyást ízlelhettük. A fiatal séf tudta mindezt fokozni. Borjúagyból készülő desszertjét fatüzelésű kemencében sült kekszmorzsával burkolta, erdei gyümölcsökkel és bazsalikommal tálalta. A borjúagy a desszert krémességéért felelt, de nem volt tolakodó, egy mascarpone állagú, ízű és hangulatú pohárkrém sejlett fel a kóstolásakor, mégis elmondhattuk, hogy ettünk bárányagyat.



Posírozott bárányagy karfioltextúrákkal a székelyudvarhelyi Páva Étteremtől


Lássuk a medvét! A bárány a fesztiválon kiemelt alapanyag volt, más éttermek is repertoáron tartották, így kóstolhattunk bárányfarkat, borjúbrízt a kolozsvári Cimbru Étteremtől, posírozott bárányagyat, báránycigánkát, azaz báránybelsőségeket vérrel a székelyudvarhelyi Páva Étterem jóvoltából.



Medveszalámi a Berke Farmtól


És ha már Erdély, lássuk a medvét! Ezúttal szerencsére nem a medve kóstolta az embert, mi kóstoltuk a rettegett fenevadat a farkaslaki Kotyogó Étterem tálalásában brezírozott medvesültként, illetve édeskés szalámikarikák formájában a Berke Farmtól, míg a gyengébb idegzetűek a medvével hagyma képében találkozhattak. Noha az eseménynek a parajdi sóbánya adott otthont, a só nem kapott kiemelt szerepet a tematikában, pedig fontos fűszer, és ezt nem csak a magyar népmeséből tudjuk.


A Freak Fusion Cabaret cirkuszi társulat is részt vett az eseményen

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló