Hírek

Knap Gábor

2024. július 31.

év strandétele , balatoni kör , balaton , strandétel , kardos gábor

Tizenkét „éhes” ember, egy sietős balatoni körút, tíz állomás, tizennégy étel. Ebből a képletből jött ki, mi lett idén az Év Strandétele. A zsűrivel utaztuk körbe a magyar tengert, és a végére a győztes is meglett.

Mintegy negyven nevezés érkezett idén az Év Strandétele versenyre, amelyben idén öt kategóriában hirdettek győztest. A Balatoni Kör tíz éve szervezi a megmérettetést, ez idő alatt többek között olyan fogások nyerték el a címet, mint a balatoni nyelves, a kolbásszal töltött kürtőskalács vagy a kovászos uborka-leves. A verseny zsűrije – újságírók, séfek, gasztronómiai szakemberek – Alsóörsről indulva utazta körbe a Balatont, hogy minden döntőbe jutott ételt meg tudjon kóstolni. A bírálók között ezúttal is képviseltette magát a Magyar Konyha, így belsős információink vannak a verseny alakulásáról.


Vegán tacotól a Balancsiniig


Simán nevezhetjük erős kezdésnek az alsóörsi Fogas bisztró Vegán taco-ját. Kedd reggel van, a strandon épp csak éledezik a forgalom, néhány vendég kávét, akik pedig igazán belecsapnak a szünidőbe, fagyit kérnek reggelire. Így kiváltképp szokatlan látvány lehet egy tucat „utcai ruhába” öltözött vendég, akiket csak a vegán taco érdekel, alaposan dokumentálnak, és már fordulnak is rá a szomszédos Olíva büfé pisztácia pesztós lángosára.




A gyors kóstolás után irány Siófok, és a hétköznap ezúttal csak a verseny kedvéért nyitva tartó Julcsi kalácsoda. Ők hosszas kísérletezés után alkották meg a sajtos baconos kalács receptjét, amelyen a sajt ás a bacon a karamellizált cukor helyét veszi át, desszertből így átlényegítve a kürtőst. De az édesszájúak is örülhetnek, főképp a liofilizált málnás kalácsnak – nem csak az íze, hanem igazán csinos megjelenése miatt is.

Siófokról Zamárdi csak egy ugrás, így rövidesen már a Tiki bisztró tokhalas, szójaszószos, gyömbéres Tokatsu szendvicse a téma, majd az ugyancsak általuk nevezett Tarhonyapuding, amire szezonális gyümölcsből készítenek feltétet.

Még csak a kóstolni valók negyedénél vagyunk, de a csapatot szállító kisbuszban megindul a témázás ki-ki eddigi kedvenceiről, igaz nincs sok idő az érvekre, jön Balatonszemes, és egy brutális szendvics a Kikötő étteremben, a neve Szemesi szűz.




Lellén, a Mesésben nyári töltött káposzta az menü, aminek igen megtévesztő az elnevezése, hiszen Koós Tamásék voltaképpen fermentált szőlőlevelekbe töltöttek bárányhúsos tölteléket. Ugyanitt színpompás a grillezett töltött paprika, ahogy Balatonbogláron a Gianpiero's rántott kovászos uborkával kínált harcsa hortobágyija is az. Az étterem desszerttel is készült: „gyerekkorunk tejbedarája” friss gyümölcsökkel, színesen kerül az asztalra, leginkább reggeliként futhat nagyot.

Balatonmáriafürdőn a Pizza sztori Balancsinit készített, az olasz rizsgolyó ezúttal kolbászként tér vissza, de ha már megtévesztő elnevezések, akkor a gyenesdiási Móni süti Balatoni almás rizlingfröccse a bajnok. Tudniillik ez egy sütemény. Roppanós, friss almával, olaszrizlinges krémmel.

A végállomás Badacsonyörs, a Vánkos sajtos kukoricahabbal kínált grillezett patisszonja az utolsó kóstolandó. Ötletesen összeállított, könnyed étel, nem tolakodó ízekkel – mintha tudták volna, hogy ez lesz a megfáradt zsűri utolsó állomása.




Essék szó az árakról is!


A versenyre nevezett ételek árai 2000-4000 forint között mozognak, de akadnak ennél húzósabbak is. Kardos Gábor, a verseny főszervezője, megelőzve az ezt kritizáló hozzászólásokat, sietett leszögezni, hogy az ellenkező híresztelésekkel ellentétben a minőségi balatoni vendéglátást ma nem túlárazás, hanem épp az egyre keményebb árverseny jellemzi. Szerinte a vendéglátóhelyek sok esetben az alapanyag árak inflációját sem tudják teljesen beépíteni áraikba, és az igényesebb helyek jó árszintet csak úgy tudnak tartani, ha értéktöbbletet kínálnak azzal, hogy még jobbat nyújtanak minden téren.


Az Év Strandétele 2024


Badacsonyörsről este, a túra kiindulópontjára tart vissza a zsűri kisbusza, amikor szépen lassan kialakul a végeredmény. Az Év strandétele címet 2024-ben a Mesés Nyári káposztája szerezte meg. Az étel mutatós, igazán nyári, hiszen a köretként megjelenő káposzta hideg, helyi alapanyagokból készül és kreatív. A szőlőlevél töltelékében a bárány mellett zöldbúza töret és zöldfűszerek vannak, tetején házi joghurt. Jó szívvel ajánljuk kóstolásra!

Büfé kategóriában az Olíva Pesztós lángosa lett a befutó. A lángos tésztájában durvára darált, pirított pisztácia van, feltétként pedig bazsalikomos-pisztáciás pesztó. Egyszerű, de ízletes étel, amit szívesen megkóstolnánk mondjuk a pisztácia helyett tökmaggal megvalósítva, így határozottabb szerepet adva a helyi alapanyagoknak.




Az Év balatoni stranddesszertje a Tiki Beach Tarhonyapudingja, amelyet mindig épp frissen elérhető gyümölcsökkel tálalnak. A vaníliás, cukros tejben főzött, kihűtött narancsis-limeos tarhonya parádésan működik desszertként!

2024 Vegetáriánus strandétele a Vánkos Bed and Bistro kukoricahabos sült patisszonja lett. A grillezett patisszon saját készítésű sárgaborsó miso-val készült vajas kukoricahabbal, füstölt paprikaolajjal és házi magropogóssal került a tányérra. Fermentált éretlen szőlőszemek és helyi sajt kíséretében.




Az Év Felfedezettjeként pedig a siófoki Julcsi kalácsodát köszöntjük. Az erdélyi kürtőskalács know-how ugyanis megérkezett Siófokra, egy szerény, de minden négyzetcentijében kellemes és őszinte kerti kalácssütő formájában. A versenybe nevezett málnás és sajtos-baconoson kívül pedig jócskán tartogatnak még meglepetéseket!


Fotók: Heim Alexandra / Balatoni Kör

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek