Hírek

Magyar Konyha

2024. július 29.

év strandétele , champagne , olimpia , fermentált étel

Rengeteg nevezés érkezett az Év Strandétele versenyre, július legvégén pedig kiderül, melyik bizonyul a legjobbnak. Champagneban visszafogták a termelést, közben pedig a párizsi olimpia 200 szakácsa már javában hevíti a serpenyőket. Gasztromorzsák.

Sosem volt ennyi nevező az Év Strandétele versenyre


40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije július folyamán, és választotta ki azt a tíz döntős nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.




A rendkívül erős mezőnyből a szokottnál is nehezebb volt kiválasztani, kik jussanak a döntőbe. Idén kivételesen tíz döntős hely lesz, melyeket 2024. július 30-án egy séfekből és gasztro újságírókból álló zsűrivel újra kóstolunk, és közülük választjuk ki az idei Év strandétele verseny győzteseit – mondta Kardos Gábor, az Év strandétele verseny ötletgazdája.

A döntőbe jutott nevezők betűrendben:

  • Fogas bisztró, Alsóörs: Vegán taco
  • Gianpiero's, Balatonboglár: Harcsa hortobágyi, rántott kovászos uborka és gyerekkorunk tejbedarája
  • Julcsi kalácsoda, Siófok: Sajtos baconos kalács és liofilizált málnás kürtős
  • Kikötő étterem, Balatonszemes: Szemesi szűz
  • Mesés, Balatonlelle: Nyári töltött káposzta és grillezett töltött paprika
  • Móni süti, Gyenesdiás: Balatoni rizlinges "almafröccs"
  • Olíva büfé, Alsóörs: Pisztácia pesztós lángos
  • Pizza sztori, Balatonmária: Balancsini
  • Tiki bisztró, Zamárdi: Tokatsu szendvics és tarhonyapuding
  • Vánkos, Badacsonyörs: Grillezett patisszon, kukoricahabbal


Az eredményhirdetésre 2024. július 31-én kerül sor.


Fermentált ételek: az elején csak óvatosan!


A fermentált ételek – így a kefir, a kombucha, a savanyú káposzta, a miso vagy a kimchi – az utóbbi években egyre népszerűbbek, hiszen fogyasztásuk számos egészségügyi előnnyel járhat. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy probiotikum tartalmuknak köszönhetően segíthetnek helyreállítani és fenntartani a belek egészségét. Nem mellesleg pedig finomak is.




A BBC arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek az ételek sokféleképpen beilleszthetők az étrendbe, de fontos, hogy fokozatosan vezessük be őket. Az első időszakban ugyanis, túlzott fogyasztás esetén puffadás és gázképződés indulhat meg, amely könnyedén elveheti a kedvet a további kóstolgatástól.

Ezen kívül pedig a fermentálás és a tárolás higiéniája is kulcsfontossságú, hiszen a nem megfelelően kezelt fermentált ételek esetenként akár baktériumfertőzést is okozhatnak. A cikk kitér arra is, hogy a fermentált ételek számos kultúrában megtalálhatók, és a modern táplálkozásba is könnyen beilleszthetők. A kefirt például reggeli smoothie-hoz vagy zabkásához adhatjuk, míg a savanyú káposztát vagy kimchit bátran lehet használni szendvicsekhez is. 


Kevesebb champagne kerül a palackokba




Champagne régió borászai és szőlőtermelői jelentős hozamkorlátozó intézkedéseket vezettek be. Ennek eredményeképpen kevesebb mint 290 millió palack pezsgő készül majd idén.

A Comité Champagne nevű szervezet azzal indokolta a döntést, hogy csökken a globális kereslet a champagne iránt, ezért a termelők jelentős készletekkel rendelkeznek. Ráadásul 2023-ban kedvezőtlen volt az időjárás, és a sok eső miatt peronoszpóra járvány is sújtotta Champagne régió szőlőit.

Az intézkedésre a pezsgőkészítők a fenntarthatóság szempontjából is fontos lépésként tekintenek. A várakozások szerint pedig a hozam korlátozása lehetővé teszi a készletek és az árak egyensúlyban tartását, így a régió továbbra is versenyképes maradhat a nemzetközi piacon. 


200 szakács főz az olimpikonokra




A július 26-án, pénteken nyíló párizsi nyári játékok olimpiai faluja Seine-Saint-Denis megyében, 54 hektáron terül el. Az olimpiai idején összesen 14 500 sportoló és hivatalos kísérő lakik itt, a paralimpián pedig 9000 embert fogad majd a falu.

Az olimpikonoknak és kísérőiknek a falu 200 szakácsa 500 recept alapján készíti az ételeket. A konyhákon dolgozó szakemberek leginkább a regionális termékekre, elsősorban a zöldségekre és gyümölcsökre koncentrálnak, mivel az ételek több mint a fele húsmentes lesz. Arról, milyen fogásokból válogathatnak a sportolók, itt írtunk részletesen


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek