Hírek

Knap Gábor

2024. május 28.

secontaste

A sörgyártáshoz kapcsolódó összes élelmiszerhulladék közel 85 százalékát a sörtörköly teszi ki. Ezt korábban leginkább állati takarmányként hasznosították vagy komposztálták, pedig valóságos superfood.

Újrahasznosítás helyett – megfelelő magyar kifejezés híján – upcyclingnak nevezik, amikor nem úgy használják újra a hulladékot, hogy előbb átalakítják, hanem magára a kidobásra ítélt dologra tekintenek nyersanyagként. Ennek nagyszerű példája az a granola, amelyet egy magyar cég állít elő, a sörgyártás melléktermékéből.

A Secontaste sörtörkölyből dolgozik, amely az édes cefre leszűrése után visszamaradó gabona őrleményt, árpát és/vagy búzát jelenti – mondta Dalmadi Júlia, a cég alapítója. Egy doboz (400 gramm) granola 55 százalékban sörtörkölyből áll, ehhez körülbelül egy korsó sör előállítása után megmaradt törkölyt használnak fel. „Ahhoz pedig, hogy ez akár önmagában is helyt álljon reggeliként nem sajnáljuk belőle a zabpelyhet, magvakat, csokoládét, datolya szirupot vagy akár a plusz antioxidánsért felelős kávézaccot sem” – tette hozzá.


Komposztálás helyett újrahasznosítás





A sörtörköly kiváló alapanyag, mert nincsen alkoholtartalma, cserébe nagyon gazdag tápanyagokban. A magas fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-tartalomból, és természetükből adódóan, a sörtörkölyből készült termékek többnyire magasabb rost és csökkentett szénhidrát tartalommal rendelkeznek.

Mindezek ellenére a legtöbb sörfőzdénél nincs megoldva ennek a mellékterméknek az újrahasznostása. A nagyüzemi gyártók leginkább takarmányként vagy komposztanyagként kezelik. Ez Dalmadi Júlia definiciója szerint az értékcsökkentő újrahasznosítás, ami ugyan jobb, mint a semmi, de ezesetben nincs hozzáadott érték, és a hasznosulás hatékonysága is egészen másképp mérhető.

A Secontaste kisüzemi sörfőzdékkel dolgozik együtt, a munka pedig komoly szervezést igényel, már csak azért is, mert a sörtörköly gyorsan romló alapanyag, így a főzdéknek és a Secontaste-nek is fontos, hogy minél gyorsabban átvehessék és megkezdhessék a feldolgozását.


Jöhet a sörkorcsolya is!


„Pár éve még a sörfőző mesterek sem gondolták, hogy az általuk használt maláta reggelizőpehely formájában, vagy a saját terméküket tökéletesen kísérő sörkorcsolyaként kaphat második életet” – idézi fel a cégalapító. Dalmadi Júlia szerint a hasonló melléktermékek felhasználásának csak a kreativitás szabhat határt. A malátatörköly belekerülhet a kenyértől a sós krékeren keresztül a süteményekig, energiagolyókig, krémekig szinte mindenbe.

A Secontaste-nél jelenleg is dolgoznak a következő, sörhöz sokkal jobban kapcsolható termék bevezetésén. Ha minden jól megy, ezek a sós-fűszeres-ropogós falatkák már a nyári Labdarúgó Európa-bajnokság meccsei közben is fogyaszthatók lesznek. Az új kréker bevezetésébe pedig a közösséget is szeretnék bevonni, ezért finanszírozási kampány keretében lehet most tőlük vásárolni pazarlásmentes harapnivalókat a Brancs Közösségi Piactéren.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek