Galgóczi Gábor receptje
2020. június 6.HOZZÁVALÓK:
- 1 kg eper
BODZA-CITROM MARINÁD
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg cukor
- 100 ml víz
- 3 db citrom héja
- 50 ml citromlé
- 1 marék lecsipkedett bodzavirág
PORTÓI MARINÁD
HOZZÁVALÓK:
- 50 ml édes vörös portói bor
- 20 dkg cukor
- 125 ml víz
FAHÉJAS OMLÓS KEKSZ AZ ALAPHOZ
HOZZÁVALÓK:
- 250 g BL55 liszt
- 25 g mandulaliszt
- 100 g barna kristálycukor
- 150 g puha sós vaj
- 2 db tojássárgája
- 2 g őrölt fahéj
VANÍLIÁS JOGHURTKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 150 g mascarpone
- 350 ml 10%-os görög joghurt
- 25 g porcukor (ízlés szerint)
- 1 db vaníliarúd
DÍSZÍTÉS
HOZZÁVALÓK:
- 10 g fehér csokoládé
- 1 kk olívaolaj
- 1-3 levél tárkony
- 1-3 levél bazsalikom
- 1-3 levél turbolya
- 1-3 levél menta
- 1/2 lime héja reszelve
- 3-4 csepp öreg balzsamecet
Az eprek végeit levágjuk, a nagyobbakat félbe- vagy negyedbe vágjuk. Három részre osztjuk, az egyik harmadot a bodza-citrom marinádhoz, a másikat a portói marinádhoz, a 3. harmadot nyersen hagyjuk. (A szirupokat még melegen – de nem forrón! – öntjük az eprekre.) A marinált eprek legalább 8, de inkább 24 órát pihenjenek hűtőben tálalásig.
Elkészítjük a marinálóleveket:
A citromoshoz szirupot főzünk a cukorból és a vízből, miután egyet forrt, belereszeljük a citromok héjat, majd hozzáadjuk a citromlevet és a bodzavirágot. Félrehúzzuk hűlni. A portói marinád esetében felére beforraljuk a bort, hozzáadjuk a cukrot és a vizet, egyet forr és kész. Félrehúzzuk hűlni.
Fahéjas omlós keksz elkészítése:
A szárazanyagokat összekeverjük, kézzel beledolgozzuk a sós vajat és a tojássárgáját. Gyorsan kell vele dolgozni, ügyeljünk arra, hogy a barna cukor ne olvadjon meg. Sütőpapíron 4-5 mm vastagra kinyújtjuk, formára vágjuk. Hűtőben pihentetjük 20 percet. 180 °C-os előmelegített sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük.
Vaníliás joghurtkrém elkészítése:
A vaníliarúd magját kikaparjuk, a mascarponét kikeverjük a joghurttal, édesítjük, habzsákba töltjük.
Díszítés:
A fehér csokoládét durvára vágjuk, sütőpapírra szétterítjük, 170 °C-os sütőben 6-8 perc alatt karamellizáljuk. Mikor kihűlt, összetördeljük, ezt is a tetejére szórjuk.
Tálalás:
A marinált epreket lecsöpögtetjük, leitatjuk, hogy ne áztassa el a fahéjas kekszet. A kekszeket egyenlő darabokra szabjuk, a négy adagnak megfelelően, tányérra helyezzük, ráállítgatjuk az epreket, marináltat és nyerset vegyesen. A hézagokba a habzsákból joghurtpamacsokat nyomunk. A tetejére fűszerlevélkéket csipkedünk, meglocsoljuk néhány csepp balzsamecettel, olívaolajjal. Frissen lime- héjat reszelünk rá.
vörös portói bor , eper , citrom , mandulaliszt , fahéj , mascarpone , liszt , tojás , vaníliarúd , görög joghurt , fehér csokoládé , tárkony , bazsalikom , turbolya , borsmenta