Hírek

Magyar Konyha

2025. szeptember 11.

borfesztivál , bor , fesztivál

A Budapest Borfesztivál idén szeptember 11. és 14. között várja a borkultúra és a gasztronómia szerelmeseit a Budavári palota történelmi falai között.

Idén a Budapest Borfesztivál egyedülálló újvilági borutazásra hívja a látogatókat a Tri-Nations Alliance (WineAge) standján. Három egzotikus ország – Ausztrália, Dél-Afrika és Új-Zéland – egyszerre mutatja be a kontinenseken átívelő borkultúra sokszínűségét.

A fesztivál nem csak a borok ünnepe, hanem a gasztronómia szerelmeseinek is egyik kedvenc találkozópontja. A Chef Market Gourmet Teraszon három neves étterem standjánál nemzetközi konyhával találkozhatnak a fesztiválozók. A nevek önmagukért beszélnek: a Pomo d’Oro olasz, a Yama ázsiai, míg a Byblos libanoni ízeket varázsol a tányérra.

A BOCCA Gourmet Stories szintén a világ konyháit hozza el fűszerekkel, olajokkal, pékáruval és bőséges csemegepulttal, míg a SZEGA Market nemzetközi sajt–sonka táljaival várja vendégeit. A Balkán ízeiért a Csevapivo felel idén. Egy szintén ismerősen csengő név, a Dr. Ignácz Kolbász Manufaktúra adalékmentes, prémium csabai kolbásszal készül az ínyenc borkedvelőknek. A Džiugas sajtok zenére érnek és karakteres ízükkel hódítanak idén, a Raclette by Lili pedig finom kenyérre húzott, olvasztott francia sajttal kényezteti a fesztiválozókat. A Smokey Monkies BBQ texasi stílusban füstölt húsokat kínál, a Nemo Truck pedig fish & chips-szel, királyrákkal és calamarival vár minden izgalmas ízre vágyó vendéget.

Az édesszájúakat a Bolka Desszert Butik prémium macaronjai és bonbonjai csábítják el idén, a Vitéz Kürtős pedig ropogós, frissen sült kürtőskaláccsal varázsolja el a műfaj hódolóit. Akik séta közben falatoznának, azoknak a Pizza Me ropogós tésztájú, olasz receptúrás pizzái vagy a Cut & Barrel bisztró fogásai lehetnek a befutók. A tenger ízeit az Osztrigasommelier hozza el.

A finom falatok mellé a Dallmayr kávéival vagy a Herz New York Coffee Roasters különleges pörköléseivel adhatunk lendületet a fesztiválnak.


Szakmai programok


A fesztivál szakmai programjai idén is várják a borbarátokat, akik nemcsak kóstolni jönnek, hanem szakmai tudásukat is szeretnék elmélyíteni.

A Kvaterka beszélgetős programjában ismert borászok ülnek össze egy asztalhoz, hogy saját boraik mellett életük történeteit is megosszák egymással és a közönséggel. A Pop up borkóstolók a Csikós udvarban kínálnak baráti találkozást 15 kiváló borásszal, akik izgalmas sztorikkal érkeznek és néhány bor közös kóstolgatása közben az érdeklődők kérdéseire is válaszolnak.

A VinAgora Interaktív Bortérben az érzékek és a tudás egyaránt próbára tehetők. Mobiltelefon segítségével egy játékos kvíz keretében izgalmas kérdéseken keresztül lehet bővíteni a boros ismereteket, miközben kiderül, ki a kezdő kóstoló és ki az igazi borszakértő.

Végül, de nem utolsósorban, a Magyar Bor Akadémia standján a magyar borkultúra kiemelkedő alakjaival, az Év Bortermelőivel is találkoznak a vendégek. A borászok bemutatva munkájuk eredményét és hiteles borokat kínálva egy felejthetetlen borélményt kínálnak.




VinAgora felfedezettek a Borfesztivál szívében


A VinAgora Nemzetközi Borverseny felfedezettjeit a Hunyadi udvar központi részén található standnál lehet majd megkóstolni. A Borfesztivál e különleges standjára a zalai Dóka Éva Pincészet tradicionális és karakteres borokkal érkezik, az Etyek–Budai ANONYM Pince friss, ásványos fehérekkel, míg a badacsonyi Sike Balázs – SkizoBor kreatív, lendületes tételekkel várja a borbarátokat. Egy helyen három borvidék sokszínűsége, mely izgalmas felfedezés minden látogatónak.

Idén újra lesz Mitiszol? Party VIP, ahol a borok és pezsgők mellett a gasztronómia és az esti bulik világa is középpontba kerül. Igényes környezetben, kényelmes ülősarkokkal és minőségi italokkal feltöltött VIP sátor várja azokat, akik napközben pihentető ejtőzésre, este pedig fergeteges, exkluzív partira vágynak.

A Borfesztivál utolsó napján, vasárnap egy háromórás exkluzív gasztronómiai élmény várja az érdeklődőket a Főőrség pazar épületében fine dining fogásokkal. Többek között beluga kaviáros egg benedict-tel, sáfrányos garnélával, császármorzsával Budapest módra és sok más gourmet ínyencséggel, hangulatos élőzenével és egy különleges háromtételes pezsgőkóstolóval. A csúcsponton egy 9 literes Drappier Carte d’Or Champagne bontásával koronázzuk meg a Borfesztivál záró napját.

A pezsgőkön kívül korlátlanul élvezhetők a VinAgora díjnyertes borai, a frissen főzött kávé, zamatos teák, hűsítő üdítők, valamint a brunch menüsor minden egyes fogása. Az ízek harmóniáját élőzenei aláfestés teszi még emlékezetesebbé: a Kodachrome akusztikus duója gitárral és énekkel varázsol könnyed, alkalomhoz illő hangulatot.




A Budapest Borfesztiválra a csütörtöki belépőjegyek 8.900, a pénteki és szombati jegyek 9.900, a vasárnapiak 6.900 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény hivatalos weboldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat, egy pohártartó szütyőt és egy kóstolót a 2025-ös VinAgora Nemzetközi Borverseny boraiból.


Nyitvatartás:


  • Szeptember 11., csütörtök: 14.00–24.00
  • Szeptember 12-13., péntek-szombat: 14.00–01.00
  • Szeptember 14., vasárnap: 14.00–22.00 (Sunday Brunch 11.00 - 14.00)


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek