Fermentált, áfonyás lilakáposztát is piacra dobna a lecsós kimchi mellé a Fermentini, amely nem csak savanyúságok készítésével, hanem oktatással is foglalkozik. Most közösségi finanszírozással bővülnének.
A bélrendszer egészségének megőrzésére kiváló megoldás a fermentált zöldségek fogyasztása. A Fermentini márka alapítói jócskán rendelkeznek személyes tapasztalatokkal a témában. Fassang Noémi súlyos bélrendszeri betegségből épült fel, részben a fermentált zöldségeknek köszönhetően.
A gyógyulási folyamat élménye aztán küldetéssé formálódott, így jött létre a Fermentini, amely nem csak termékeket kínál, hanem workshopokat is tart.
A hagyományos eljárással, természetes módon erjesztett savanyúság nemcsak finom, hanem valóban segít, olyan, mintha egy probiotikumot és egy multivitamint vennénk be egyszerre, csak teljesen természetes formában - mondja Noémi, akinek a befőzés és az aszalás azelőtt sem volt ismeretlen, hogy elkezdett erjesztett zöldségekkel kísérletezni.
Az első saját recept, amiből termék lett a gyömbéres répa volt, mára pedig olyan termékek vannak a kínálatban, mint a fermentált, fokhagymás karalábé, a kajszis csalamádé vagy a már említett lecsós kimchi. A kezdetben az Agrártudománmyi Egyetemmel közös termékfejlesztésbe pedig végül Keve Márton séf is becsatlakozott.
A Fermentini most közösségi finanszírozással, 4,1 millió forintot szeretne összegyűjteni. Ha sikerülne, az három cél megvalósítását segítené. Piacra dobnák az áfonyás lilakáposztát, elindítanák saját előfizetéses rendszerüket és zártkörű fermentáltás workshopokat tartanának a hozzájuk csatlakozóknak, ahol a résztvevők megtanulhatják, hogyan készíthetik el otthon kedvenc zöldségükből a fermentált finomságokat.
A kampány részletei és a támogatási lehetőségek elérhetők a Brancs közösségi finanszírozási platformján.