Cikkek

Knap Gábor

2025. május 12.

Harmath Csaba , Gault&Millau , étteremkalauz

Szeptember 15-én mutatják be a 2025-ös magyar Gault&Millau kiadványt. A Magyarországra visszatérő kalauz szakmai vezetője, Harmath Csaba a Magyar Konyhának elmondta: valódi párbeszédet szeretnének folytatni a szakmával.

Nyolc év után tér vissza Magyarországra a Gault&Millau étteremkalauz, amely elősegítené a jövőben a magyar gasztronómia „továbbfejlődését”. Harmath Csaba, gasztronómiai szakértő, a kiadvány szakmai vezetője a megjelenéssel kapcsolatban elmondta: partnerként tekintenek az éttermekre, alkalmanként értő, támogató kritikákat megfogalmazva, de alapvetően arra helyezik a hangsúlyt, hogy minél több vendéget vonzzanak be a vendéglátóhelyekre.

Nem csupán az a missziónk, hogy értékeljük a vendéglátóhelyeket – mondta Harmath Csaba, hanem a kiadvány megjelenése után aktív kommunikációt tervezünk folytatni a szakmával. A nyilvános étterem értékelések ugyanis az inspektorok jóval részletesebb, nem a nyilvánosságnak szánt belső anyagai alapján készülnek, amelyek alapján bőven lesz miről beszélgetnünk – avatott be a részletekbe a szakmai vezető. Nagyon szeretnénk olyan párbeszédet kialakítani a szakmával, amelyben a Gault&Millau nem csak ítéletet mond, hanem építi, támogatja az éttermek működését – tette hozzá.


Ki lehet Gault&Millau inspektor?


A minél objektívebb eredmények megszületéséhez kulcsfontosságú az étteremtesztelők felkészültsége és elhivatottsága. A Gault&Millau csapatába az eredetileg tervezettnél is több hazai étteremtesztelőt képeztek ki az elmúlt egy év során. Akikkel megkezdődött az együttműködés, velük hosszú távra terveznek, már csak azért is, mert a tesztelők kiképzése hosszadalmas és drága folyamat.

A Gault&Millau minden étteremtesztelésért fizet az ellenőreinek. A Franciaországban kialakult gyakorlat szerint olyan, a gasztronómiához értő személyekből állítottuk össze a csapatunkat, akik világlátott, kifinomult ízléssel, alapanyagismerettel bíró civilek, és egyébként is szenvedélyes étterembe járók. Csak olyan tesztelők kerülhetnek be a csapatunkba, akik a kiválasztási és oktatási folyamat során alkalmasnak bizonyulnak arra, hogy a Gault&Millau koordinátarendszerét követve végezzék el az értékeléseket. Minden étteremlátogatást követően egy fix értékelési tesztet kell kitöltenie a tesztelőinknek, amely során összesen 60 különböző szempont szerint kell pontozniuk és leírniuk szóban is a tapasztaltakat. Ebből áll össze a legvégén a 0 és 20 közötti pontszám.

Harmath Csaba elmondta: a hosszan kitöltendő teszt során az érkezés pillanatától az enteriőr, a kínálat és az ételek elemzésén át az összbenyomásokig minden részletet le kell jegyezniük a tesztelőnek a végeredmény felállításához. Ezt a hatalmas nyersanyagot rendszerezik a kötetben és teszik élvezetes olvasmánnyá.

Olyan kalauzt szeretnénk adni a nagyközönség kezébe, amely nemcsak a csúcsgasztronómiát, hanem a mindennapokban is megfizethető éttermeket is górcső alá veszi – mondta a Gault&Millau kiadvány szakmai vezetője.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló