Hírek

Magyar Konyha

2025. április 25.

gyömbér , élettani hatások , fűszer , Gyuris Virág , Pohner Ádám

A legújabb kutatások szerint a gyömbérnek nem csak az íze különleges, hanem hosszan sorolhatók a pozitív élettani hatásai is. És miközben a kardiológusok ujjonganak, szépen növekszik a magyar gyömbér az Alföldön, Pohner Ádám pedig ezzel készít kacsalevest!

Vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő képesség, emésztéssegítő hatás, immunerősítés és gyulladáscsökkentés. A gyömbér igazi csodaszer, amelynek pozitív élettani hatásairól évről évre többet tudunk.

A gyömbér a világ számos konyhájában alapfűszer. Aromás, fűszeres, kissé földes és citrusos íze roppant kedvelt, legyen szó levesekről, főételekről, vagy akár édességekről. A Cureus orvosi folyóiratban ismertetett legújabb kutatások pedig azt bizonyítják, hogy nem csak az íze miatt ajánlatos fogyasztani, hiszen természetes hatóanyagai csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az idén született tanulmány a gyömbér lehetséges egészségügyi előnyeit elemzi, hatásait leginkább a kardiológiában, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a koleszterinszint kedvező befolyásolásában hangsúlyozza. Emellett a fűszernövény számos bioaktív vegyületet is tartalmaz, amelyek nem csak csökkentik a gyulladást és a vérnyomást, hanem javítják az érrendszer állapotát is.




A tudósok a fentieket összegezve arra jutottak, hogy a növényben található összetevők biológiai funkcióinak és kardioprotektív tulajdonságainak köszönhetően új terápiás szerként szolgálhatnak a különféle szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára.

A kutatók azt is megerősítették, hogy a gyömbérnek kevés káros hatása van, de persze mértékkel javasolják: napi fogyasztás esetén 500 milligrammtól maximum két grammig, ellenkező esetben hasi diszkomfortérzést okozhat. A maximális hatás érdekében – a javaslat szerint – lehetőleg nyersen fogyasszuk.


Gyömbér magyarul


A gyömbér természetes közege Kína déli része, Tajvan, Thaiföld, ahol vadon is élnek különféle fajtái. A legnagyobb mennyiségben Kína és Brazília termeszt gyömbért, de immár Magyarországon is takarítanak be belőle. Ahogy arról korábban írtunk, Zsombón, a Gyuris Virág növényházaiban hét éve nő gyömbér. A történet egy tővel kezdődött, aztán abból lett egy négyzetméter, a következő évben 15, majd 200. A termékkel, a friss, mindenféle kémiai növényvédő szer használata nélkül termelt gyömbérrel 2023-ban léptek először piacra. A magyar gyömbér immár 8000 négyzetméteren terem, száz százalékban vegyszermentesen.




És, ha más így kibeszéltük ezt a fűszernövényt, nézzük hogy készíti Pohner Ádám a gyömbéres kacsalevest!


Kapcsolódó cikkek