Hírek

Méhész Zsuzsa

2025. október 9.

Sajtmustra 2025

Hétvégén rendezték meg a többnapos Sajtmustrát Martonvásáron, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban. A háromnapos rendezvényen az országos sajtverseny mellett szakmai konferencián és sajtvásáron vehetnek részt hazai sajtkészítők és érdeklődők.

Az országos sajtversenyre 125 terméket neveztek a sajtkészítők. A konferencia napjait interaktív workshopok, értékesítési kerekasztalok és technológiai újdonságokat bemutató szekciók egészítették ki. A szakmai előadások mellett a hazai sajtkészítés történetébe Katona Csaba avatta be az érdeklődőket. A kerekasztal beszélgetésen Reményik Kálmán (Vászolyi Sajtmanufaktúra) Gódor András (A Sonkás és A Sajtos) és Rauf Sven Tamás (Gasztrokibic) arról beszélgettek, hogy lehet a sajtból piaci siker. Farkas Fruzsina fermentált italait párosította különböző sajtokhoz.




A sajtverseny eredményhirdetése pénteken, a szakmai program záróeseményeként történt. Az érlelt és a friss kategóriában is sok terméket méltatott a zsűri. Az év sajtja a Jóska bátyám kedvence lett az Alpokalja Sajttól. 2019-ben Németh Balázs a Sajtmustrán még csak érdeklődőként vett részt, ott találkozott először Bányász József gyergyói gazdával, akit azóta mesterének tekint. Az év díjnyertes sajtjával előtte tiszteleg. A díjak átadásán túl bemutatták „ország sajtasztalát”, ahol a résztvevők azonnal meg is kóstolhatták a nyertes sajtokat. (A díjazottak igen népes listája ide kattintva olvasható)


A mustra sajtvásárral zárult Martonvásár főterén. A Magyar Sajtkészítők Egyesülete a hazai sajtkultúra fejlesztését tűzte ki célul. Szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy országszerte egyre jobb sajtok készüljenek.




A rendezvény főszervezője Kun Anita, a Csíz Sajtműhely vezetője, aki korábban menedzseri pályát cserélt sajtkészítésre. 2013 óta folyamatosan fejleszti műhelyét Baracskán, prémium tejtermékeket állít elő, és elkötelezetten támogatja a hazai kézműves sajtkultúrát. Termékei több hazai és nemzetközi versenyen is elismerést nyertek. Az ő közreműködésével a mustra nem csupán verseny, hanem közösségi összefogás is volt a sajtkészítők körében.




Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló