A megmérettetés célja, hogy elismerje Debrecen meghatározó gasztronómiai szereplőit és ösztönözze az éttermeket, vendéglőket, kávézókat és cukrászdákat a folyamatos fejlődésre, ezzel is emelve a város vendéglátásának színvonalát.
A Cívis Ház Zrt. 2025-ben ismét meghirdette az „Év Cívis Vendéglátója” versenyt, ezúttal Debrecen egészére kiterjesztve. Újdonság volt, hogy A Cívis Ház Zrt. bérlői mellett, idén valamennyi debreceni vendéglátóhely nevezhetett két kategóriában - "melegkonyhás vendéglő" és "kávézó–cukrászda–reggelizőhely". Az idei versenyre összesen 21 hely nevezett be.
A debreceni Jardin Cukrászda
Fődíjasok
A melegkonyhás vendéglő díjat a Szomszéd Bisztró vitte el, míg a kávézó-cukrászda-reggeliző címet a Jardin Cukrászda, így ők az Év Cívis Vendéglátója-díjasai.
Közönségdíjasok
Az Év Cívis Vendéglátója közönségdíját "melegkonyhás" kategóriában” a Black Sheep Kávéház & Konyha", "kávézók-cukrászdák-reggelizőhelyek" kategóriában az Aranytölgy Kávézó kapta.
A Blacksheep tulajdonosa, Tóth Gábor
Különdíj
Az Év Cívis Vendéglátója verseny idén egy különdíjjal is bővült. Eszerint a Pannon Gasztronómiai Akadémia elismerését, az "Év Felfedezettje” különdíjat az Annuska Fagylaltbisztró kapta.
A vendéglátóhelyeket rangos szakmai zsűri tesztelte, melynek elnöke Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a Kistücsök Étterem tulajdonosa.
A zsűri tagjai Bárdos Sarolta borász (Tokaj Nobilis; Borászok Borásza 2024), Nyikos Patrik séf (Jeunes Chefs Rôtisseurs világbajnok; Bocuse d’Or-érmes csapat tagja; Boros László-díjas szakács) és Erdei Edit, a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója.
A zsűri ezen szempontok mentén bírált:
Enteriőr és terasz (első benyomás, rendszerezettség, dizájn, hangulat)
Alapanyag-minőség (frissesség, regionalitás, szezonalitás)
Konyhatechnológia (szakmai kivitelezés, textúrák, technológiai tudás)
Ízharmónia és kreativitás (funkció és összhang a tányéron)
Szerviz és felelősség (szakszerű, többnyelvű kiszolgálás; higiénia; fenntarthatóság)
Online jelenlét (web, közösségi média, értékelőplatformok)