Receptek

Sárgabarackos Frangipán

Mónisüti receptje

2025. szeptember 16.

Tészta hozzávalók:

  • 225 g liszt
  • 100 g hideg vaj
  • 25 g porcukor
  • 1 tojás
  • 1 / 2 kk só

Mandulakrém hozzávalók:

  • 180 g vaj
  • 180 g cukor
  • 3 db tojás
  • 180 g őrölt mandula
  • 50 g liszt
  • 0,5 dl Amaretto likőr (vagy mandulakivonat)
  • 1 / 2 kk só
  • 8 db sárgabarack

A tetejére hozzávalók:

  • 100 g sárgabaracklekvár
  • 60 g pirított, szeletelt mandula


ADAG: 8 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A lisztet, a porcukrot és a sót tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat, és a két tenyerünk között addig morzsoljuk, amíg nagyjából homogén keverék lesz. Ekkor beleöntjük a villával kissé felvert tojást, és az egészet összegyúrjuk. Gombócot formázunk a tésztából, majd koronggá lapítjuk, Folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtő be tesszük.

A krémhez a robotgép üstjében kihabosítjuk a vajat a cukorral, egyesével hozzáadjuk a tojásokat (mindig várjuk meg, amíg a massza „felveszi” a tojást). Mehet bele a likőr, majd a liszttel és a sóval elkevert mandulaliszt is. Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra (alsó-felső sütés). Vajazzunk-lisztezzünk ki egy 29 cm átmérőjű piteformát. Nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a formát. Egy kicsit hagyjuk túllógni a tésztát a forma peremén kívülre, így nem fog lecsúszni az oldalán. 10 percig süssük elő a tésztát.

Amíg sül a tészta, magozzuk ki és vágjuk nyolcadokra a sárgabarackokat. Öntsük a krémet az elősütött tésztára, egyengessük el, és helyezzük el a tetején a barackdarabokat. Tegyük vissza a sütőbe a pitét kb. 35 percre. Amikor megsült, a tetejét vékonyan kenjük meg baracklekvárral, és szórjuk rá a pirított mandulát.


sárgabarack , sárgabaracklekvár , amaretto , mandula

Kapcsolódó cikkek