Mónisüti receptje
2025. szeptember 16.Tészta hozzávalók:
- 225 g liszt
- 100 g hideg vaj
- 25 g porcukor
- 1 tojás
- 1 / 2 kk só
Mandulakrém hozzávalók:
- 180 g vaj
- 180 g cukor
- 3 db tojás
- 180 g őrölt mandula
- 50 g liszt
- 0,5 dl Amaretto likőr (vagy mandulakivonat)
- 1 / 2 kk só
- 8 db sárgabarack
A tetejére hozzávalók:
- 100 g sárgabaracklekvár
- 60 g pirított, szeletelt mandula
A lisztet, a porcukrot és a sót tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat, és a két tenyerünk között addig morzsoljuk, amíg nagyjából homogén keverék lesz. Ekkor beleöntjük a villával kissé felvert tojást, és az egészet összegyúrjuk. Gombócot formázunk a tésztából, majd koronggá lapítjuk, Folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtő be tesszük.
A krémhez a robotgép üstjében kihabosítjuk a vajat a cukorral, egyesével hozzáadjuk a tojásokat (mindig várjuk meg, amíg a massza „felveszi” a tojást). Mehet bele a likőr, majd a liszttel és a sóval elkevert mandulaliszt is. Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra (alsó-felső sütés). Vajazzunk-lisztezzünk ki egy 29 cm átmérőjű piteformát. Nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a formát. Egy kicsit hagyjuk túllógni a tésztát a forma peremén kívülre, így nem fog lecsúszni az oldalán. 10 percig süssük elő a tésztát.
Amíg sül a tészta, magozzuk ki és vágjuk nyolcadokra a sárgabarackokat. Öntsük a krémet az elősütött tésztára, egyengessük el, és helyezzük el a tetején a barackdarabokat. Tegyük vissza a sütőbe a pitét kb. 35 percre. Amikor megsült, a tetejét vékonyan kenjük meg baracklekvárral, és szórjuk rá a pirított mandulát.