Hírek

Kitzinger Szonja

2024. október 6.

Nyikos Patrik

Nyikos Patrik győzelméhez a Chaine des Rôtisseurs Ifjúsági Szakács Világbajnokságon mi is gratulálunk.


Nyikos Patrik 2024. október 5-én elindult és győzött a Chaine des Rôtisseurs Ifjúsági Szakács Világbajnokságon, melyet méltán tartanak a Bocuse d’Or előszobájának. A megmérettetésre Magyarországon került sor. A METRO Nagykereskedelem kiemelt szakmai partnerként biztosította a verseny helyszínét, a METRO Gasztroakadémiát, valamint a verseny alapanyagait. 


Nyikos Patrik tanulmányait a debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskolában folytatta. Már iskolás éveiben nyitott volt a fejlődési lehetőségekre, élt a kötelező szakmai gyakorlati tevékenységen kívül adódó lehetőségekkel is, így például szakmai versenyeken indult és 1 hónapot Németországban is dolgozott Erasmus ösztöndíj program keretében. Az IKON Debrecen (séf: Thür Ádám) után a budapesti Stand Étterem (séf: Széll Tamás és Szulló Szabina) szakácsa lett, ahol megismerte, hogy milyen a munka egy Michelin csillagos, professzionális konyhában.



Középen Nyikos Patrik



2021. októberében a Bocuse d’Or magyar döntőn 1. helyezést ért el Dalnoki Bence commis-jaként. 2022. márciusában a Bocuse d’Or európai döntő 2. helyezettjei, 2023. januárjában Bocuse d’Or Lyon 3. helyezettjei lettek Dalnoki Bencével. Történelmi siker volt ez a szakmában, hiszen korábban ez egy magyar csapatnak sem sikerült. A Bocuse d’Or után, újra a budapesti Stand Étteremben állt munkába. Neki ítélte Boros Lászlóról elnevezett ifjúsági gasztronómiai díjat a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai zsűrije.


A Stand25 Bisztró vezetése így gratulált Patriknak:


"Egy olyan szakmában, amely folyamatosan utánpótlás hiánnyal küzd, pont ilyen fiatalok kellenek. Patrik ott volt commis-ként az európai ezüst- és lyoni bronzérmes Bocuse d’Or csapatban a Stand sous chefje, Dalnoki Bence oldalán és erősítette a Stand csapatát is. Szorgalma, eltökéltsége, alázata példaértékű mindenki számára, aki ebben a szakmában szeretne érvényesülni. Szép volt, Patrik, tiéd a jövő!"





Szulló Szabina és Széll Tamás – a mesterek


CHAINE DES ROTISSEURS


 A Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaságot 1248-ban Franciaországban alapították. A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot az ifjú szakács tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. A Világbajnokságon 27 év alatti 19-20 ifjú szakács versenyez, akik többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot.


 A Világszervezet eddig közel 50 alkalommal szervezte meg a fiatal tehetségek részére a világversenyt. Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.




Barka Áron, Bősze Ákos, Novák Iván, Pintér Katalin, David Tetrault, Kovács Lázár


A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből áll. A konyhában 3 tagú zsűri figyeli és elemzi a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékeli és az előírt alapanyagok felhasználását ellenőrzi.


 A magyar Chaine Egyesület - elnöke: Pintér Katalin, felügyelő bizottság elnöke: Novák Iván - kiemelt jelentőséget tulajdonít a fenti célnak és támogatja a konyhaművészet jövő generációjának nemzetközi szinten történő megjelenését és megmérettetését az évente megrendezésre kerülő ifjú szakács tehetségek részére a hazai verseny megrendezésének keretében.


Az Egyesület rendszeresen küld versenyzőket a Világbajnokságokra. A korábbi években dobogós helyezést elért fiatal magyar versenyzők, akkori munkahelyeik és a versenyek színhelyei az alábbiak:


· Kovács Lázár, Alabárdos Étterem, Egyesült Államok


· Bicsár Attila, Alabárdos Étterem, Magyarország


· Götz Zsolt, Remíz Étterem, Szingapúr


· Szulló Szabina, Gebeaud Étterem, Párizs


· Széll Tamás, Gerbeaud Étterem, Dél-Afrika


· Ádám Csaba, Apetito Étterem, Németország


· Mede Ádám, Gerbeaud Étterem, Magyarország


· Dalnoki Bence, Stand Étterem, Kanada


· Lendvai Levente, Arany Kaviár Étterem, Párizs 




Hamvas Zoltán


MAGYAR ZSŰRITAGOK


A 2024. október 4-én megrendezett világbajnokságon konyhai zsűritagként részt vett Barka Áron, Hotel Continental Chef de Cuisine, illetve kóstoló zsűritagként Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló