Hírek

MKO

2022. szeptember 10.

Szombaton délután átadták a SVÉT 12.0 keretein belül a Magyar Konyha Termelői Díját.


A SVÉT – Stílusos Vidéki Éttermiség és a Magyar Konyha magazin, Borbás Marcsi közreműködésével a tatai Esterházy-kastély parkjában immár hetedik alkalommal adta át a Magyar Konyha Termelői Díját. Az elismerést idén is három termelő vehette át: Formanek Ferenc és Képíró Anita, a tokaji borecetet készítő Formanek Vineg’art megalapítói, Mitlasóczki István, a szárnyastenyésztő Kurca-parti Kendermagos létrehozója, valamit a Bálint testvérpár, a zsámboki Bálint Kert alapítói.


Az elismeréseket Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke, Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője és Ruprecht László, a SVÉT elnöke adta át. A díjban évente három-három olyan termelő részesül, akik kiemelkedő termékeikkel hozzájárulnak a hazai alapanyagok minőségének javulásához. Mert mint Gundel Károlytól, a legendás vendéglőstől tudjuk: „A jó alapanyagot el lehet rontani, de rosszból sosem lehet jót főzni.”


Az idei díjazottakkal együtt immár 21-re nőtt az elismert termelők száma. Az odaítélésnél fontos szempont, hogy a termék kiváló és állandó minőséget képviseljen – azaz ne tartalmazzon mesterséges adalék anyagokat, az előállítása fenntartható, folyamatosan elérhető legyen.


A Formanek Vineg’art különleges bor- és gyümölcseceteket előállító családi vállalkozás, amely új életre keltette a hazai ecet- és balzsamecetgyártást, és rengeteget tett a hazai kulinária fejlődéséért.


A Kurca-parti Kendermagos márkanév alatt Mitlasóczki István és Gajda Ildikó tanyasi jellegű, kiváló minőségű gyöngytyúkot, csirkét, kakast nevel Szentesen.


A Bálint Kert elnevezésű gazdaságban Bálint Péter és Bálint Eszter vegyszermentes zöldségeket, különleges salátafajtákat termel Zsámbokon. 


Díjazottak – 2013–2019




2013


Sáfrány László – Szilvásvárad, Első Hazai Halfüstölde, füstölt sebes pisztráng


Molnár János – Kozmadombja, faszenes kecskesajt


Kövér Zoltán – Tetétlen, Kövér-tanya, mangalicaszalonna




2014


Szomor Dezső – Apajpuszta, ökogazdaság, szürkemarha-kolbász


Csóll Péter – Maklár, Stühmer csokoládégyár, marcipános szaloncukor


Baumgartner Antal és Zsolt – Alsóújlak, szőkemangalica-tarja




2015


Sándor Tamás sajtkészítő – Bükki Sajt Manufaktúra, érlelt hegyi sajt


Szabó György bükki füvesember – Bükkszentkereszt, gyógytea cukorbetegeknek


Balogh-Nagy Erzsébet juhtenyésztő – Kelemér, Île-de-France bárány




2016


Kovács Gyula – Tündérkert, gyümölcsfajták megmentése


Vereckei Ágnes – kézműves mustár


Bésán János – Pepo papa tökmagolaja




2017


Szabó Piroska és Harmati László – Szigetszentmiklós, 100 éves Szabó Hengermalom, tönkölydara és teljes kiőrlésű tönkölyliszt


Heit Lóránd – Létavértes, Heit mustár, reszelt natúr torma


Kalla Roland – Sümegprága, pálpusztai sajt




2018 




Fekete Zsóka - mangalicatenyésztő




Élő Bolygó - szentgáli biodinamikus gazdaság




Csurgódombi sajt – érlelt sajt, mikrozöldségek





A SVÉT vasárnap is nyitva tart, a résztvevőket ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze. A rendezvényre szombaton a Magyar Konyha is kitelepült. Az érdeklődők kedvezményes áron vehették meg kiadványainkat, köztük a Lakodalmas sütemények című könyvet, Vinkó József könyveit, illetve Bodrogi Gyula Vadakat mesélek c. művét. Standunkon a Pap Kolbászműhely finomságait kóstolhatták meg az érdeklődők, köztük szürkemarhából és mangalicából készült termékeket.










Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra