Nagyszerűen sikerült a Kelemen Roland vezette magyar csapat versenynapja a Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjén, Lyonban. Az eredményhirdetésig a hétfői forduló versenyzői és egy pástétom miatt lehet izgulni.
A Magyar Konyha helyszíni információi alapján az edzésekhez viszonyítva is jól sikerült a hal és a hústál is. Az alapanyagok között sem volt meglepetés, és a zellerrel is jól tudtak dolgozni a magyarok.
A verseny élő közvetítésében ki is emelték a magyarok hústálját – ám ebből az eredményre nem lehet következtetni, már csak azért sem, mert a megszerezhető pontszám jelentős részét teszi ki az, hogyan értékeli a konyhai munkát a zsűri.
A lyoni döntőn a szokott módon kétféle ételt kell készíteni. A „The Hungarian Feast” (magyar lakoma) tálon a következők voltak:
- faszénen grillezett szarvasgerinc libamájjal és fűszernövényekkel
- bélszín, vajban pirított kovászos tésztával
- szarvaspite „vadász-módra” a magyar erdő kincseivel
- meggy vilmoskörtés chutney-val
- tokaji borral készített szarvasjus
- erdei gombás ravioli kerti zöldségekkel
- őz húsleves Oolong teával.
A „Celery Kingdom” (zellerkirályság) pedig ezt tartalmazta:
- vajban párolt homár sós citrommal és aromás fűszerekkel
- friss zellersaláta gombakaviárral
- arany zellerkrokett, friss fűszerekkel
- zellerpüré, csicsóka
- homár sabayon.
A hírek szerint a zsűri külön konzultált a kötelező elemként elkészítendő pástétommal kapcsolatban, mert mást láttak a tálakon néhány csapatnál, mint amit a leírás alapján vártak. Egyelőre erről hivatalos információ nem látott napvilágot, vélhetően az eredményhirdetés után többet is elárulnak arról, mi történt pontosan.
A hétfői versenynapon egyébként olyan – roppant erős – csapatok készítik el a táljaikat, mint Franciaország, Dánia, Finnország és Norvégia. Az eredményhirdetés hétfőn, 18 órakor kezdődik.
A magyar csapat tagjai: Kelemen Roland séf, Fodor Noel commis, Szabó László coach és Dalnoki Bence csapatvezető.