Szuhánszky Dávid receptje
2021. január 26.- 2 db Granny Smith alma
- 2 db idared alma
- 2 db kissabel alma
- 5 dkg vaj
- 8 dkg rizsliszt
- 5 dl teljes tej
- 10 dkg barna cukor
- 8 cl konyak
- 1/2 db tonkabab reszelve
- 1 mk őrölt kardamom
- csipet só
Sáfrányos vaníliasodó
Hozzávalók:
- 2 dl teljes tej
- 2 dl tejszín (35%)
- 50 g kristálycukor
- 60 g tojássárgája (3 db)
- 1 rúd vanília
- 2 csomag sáfrány (0,24 g)
- csipet só
Diós strőzel (édes morzsa)
Hozzávalók:
- 125 g liszt
- 80 g darált dió
- 125 g cukor
- 125 g vaj
- 5 g sópehely
Almagratin elkészítése:
Az almákat vékonyan felszeleteljük. Vajból, rizslisztből, tejből besamelt készítünk, hozzáadjuk a tonkababot és a kardamommagot, majd belekeverjük a barna cukorból készült konyakos karamellt. Az almákat és a besamelt 20 cm átmérőjű fémformába rétegezzük. 150 ºC-on 1 órát sütjük, majd lesúlyozva kihűtjük.
Sáfrányos vaníliasodó elkészítése:
Az összetevőket gőz fölött 82 ºC-ra hevítjük, majd kihűtjük.
Diós strőzel elkészítése:
A hideg, felkockázott vajjal összedolgozzuk a többi hozzávalót, és kifagyasztjuk. A fagyott alapot lereszeljük, és 160 ºC-os sütőben 40 perc alatt ropogósra sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A gratint felszeleteljük, a sáfrányos-vaníliás sodóval meglocsoljuk, és megszórjuk a diós strőzellel.
Granny Smith alma , idared alma , kissabel alma , vaj , tej , konyak , rizsliszt , tonkabab , kardamom , tejszín , tojás , sáfrány , vaníliarúd , sópehely , liszt , dió