Receptek

Almagratin, sáfrányos vaníliasodó, diós strőzel

Szuhánszky Dávid receptje

2021. január 26.
  • 2 db Granny Smith alma
  • 2 db idared alma
  • 2 db kissabel alma
  • 5 dkg vaj
  • 8 dkg rizsliszt
  • 5 dl teljes tej
  • 10 dkg barna cukor
  • 8 cl konyak
  • 1/2 db tonkabab reszelve
  • 1 mk őrölt kardamom
  • csipet só

Sáfrányos vaníliasodó
Hozzávalók:

  • 2 dl teljes tej
  • 2 dl tejszín (35%)
  • 50 g kristálycukor
  • 60 g tojássárgája (3 db)
  • 1 rúd vanília
  • 2 csomag sáfrány (0,24 g)
  • csipet só

Diós strőzel (édes morzsa)
Hozzávalók:

  • 125 g liszt
  • 80 g darált dió
  • 125 g cukor
  • 125 g vaj
  • 5 g sópehely
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Almagratin elkészítése:
Az almákat vékonyan felszeleteljük. Vajból, rizslisztből, tejből besamelt készítünk, hozzáadjuk a tonkababot és a kardamommagot, majd belekeverjük a barna cukorból készült konyakos karamellt. Az almákat és a besamelt 20 cm átmérőjű fémformába rétegezzük. 150 ºC-on 1 órát sütjük, majd lesúlyozva kihűtjük.

Sáfrányos vaníliasodó elkészítése:
Az összetevőket gőz fölött 82 ºC-ra hevítjük, majd kihűtjük.

Diós strőzel elkészítése:
A hideg, felkockázott vajjal összedolgozzuk a többi hozzávalót, és kifagyasztjuk. A fagyott alapot lereszeljük, és 160 ºC-os sütőben 40 perc alatt ropogósra sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A gratint felszeleteljük, a sáfrányos-vaníliás sodóval meglocsoljuk, és megszórjuk a diós strőzellel.


Granny Smith alma , idared alma , kissabel alma , vaj , tej , konyak , rizsliszt , tonkabab , kardamom , tejszín , tojás , sáfrány , vaníliarúd , sópehely , liszt , dió