Nábelek Zsófia receptje
2021. március 31.Pitetészta (pâte brisée)
Hozzávalók:
- 180 g liszt
- 150 g felkockázott, hideg vaj
- 4 g só
- 45 g jeges víz
Cukrászkrém
Hozzávalók:
- 175 g tej
- 40 g tojássárgája
- 15 g kukoricakeményítő
- 28 g porcukor
- 15 g vaj
Frangipane
Hozzávalók:
- 140 g porcukor
- 180 g mandulaliszt vagy finomra darált mandula
- 180 g puha vaj
- 4 cl rum
- 150 g tojás
- 260 g cukrászkrém
- 200 g málna (fagyasztott is lehet)
Pitetészta (pâte brisée) elkészítése:
A lisztet, a sót és a vajat robotgéppel morzsalékosra keverjük, nem baj, ha maradnak benne kisebb, maximum fél centis vajdarabok.
2-3 részletben hozzáadjuk a jeges vizet, épp csak addig keverjük tovább, amíg a tészta összeáll.
Alaposan lisztezett munkalapon nyújtsuk 2-3 mm vastagra, ha tapadni, ragadni vagy olvadni kezd, azonnal tegyük vissza a hűtőbe.
Tehát a tésztát kinyújtjuk egy 26-27 centiméter átmérőjű körré, leseperjük róla a lisztet, és a nyújtófa segítségével a formába emeljük. Igazítsuk a formához, nyomkodjuk a falára és a sarkokba (de ne vékonyítsuk!), a peremét vágjuk egyenesre.
Melegítsük a sütőt 180 °C-ra. Nagy darab alufóliával béleljük ki a piteformát, a tészta széleit is beburkolva. Öntsünk bele annyi kristálycukrot, amennyi a forma szélének 3/4-éig ér, ez lehet akár 700-800 gramm is.
majd a fólia segítségével óvatosan emeljük ki a forró cukrot, öntsük egy tálba – később más desszertekhez is felhasználhatjuk alapanyagként, enyhén karamellizált íze miatt még jobb, mint az egyszerű cukor.
Cukrászkrém elkészítése:
A tejet egy lábasban egy csipet sóval felhevítjük.
A sárgáját, a keményítőt és a porcukrot habverővel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tej egyharmadát, majd az egészet visszaöntjük a lábasba. Folyamatos keverés mellett sűrűsödésig főzzük, amíg 1-2 buborékot vet a krém. Tiszta tálba öntjük és egy réteg fóliát simítunk a felszínére.
Frangipane elkészítése:
A puha vajat és a porcukrot fehéredésig habosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrászkrémet.
Folyamatos habosítás közben adjuk hozzá a mandulalisztet és a tojásokat felváltva, végül a rumot.
Töltsük a krémet az elősütött pitetésztára, simítsuk el egyenletesen és szórjuk meg a málnaszemekkel.
170 °C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. A töltelék ilyenkor megemelkedik, majd kihűlés közben kicsit visszaesik.
Szobahőmérsékleten három napig, hűtőben egy hétig eláll, de a krémet és a kész pitét is lefagyaszthatjuk.
liszt , vaj , tej , tojás , kukoricakeményítő , porcukor , rum , mandulaliszt , cukrászkrém , málna