Kocsis Regina receptje
2018. március 13.- 300 g leveles tészta (legjobb, ha házi, persze akkor kevésbé gyors az elkészítése)
- 300 g tejszín
- 200 g tej
- 1 rúd vanília
- 100 g cukor
- 8 db tojássárgája
Először elkészítjük a vaníliakrémet: a tejet a tejszínnel és a vaníliarúd kikapart magjával feltesszük főni, miközben a cukrot és a tojássárgáját simára keverjük, majd néhány evőkanállal hozzákeverünk a melegedő tejszínes tejből. Ha már felhevült a tej, akkor apránként hozzáöntjük a tojásos keverékhez, és végül vissza a lábosba, ahol folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Amikor elkészült a krém, akkor hűvös helyre félrerakjuk.
A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, majd felgörgetjük, és 12 darabra vágjuk, így kis csigákat kapunk belőle. Egy muffinsütő formát kivajazunk, a csigákat belefektetjük a mélyedésekbe, majd szétnyomkodva mintegy kibéleljük, hogy kis kosárkát kapjunk.
A krémet szétosztjuk a kosárkákban, és a 250 °C-ra előmelegített sütő alsó felére helyezzük, majd körülbelül 15 percig sütjük. (Nem kell megijedni, ha a teteje nagyon megbarnul, szinte megfeketedik.)
A sütőből kivéve kicsit pihentessük, aztán langyosan tálalhatjuk. Ez a finom, gyors és meleg desszert tökéletes lezárása lehet egy otthon elköltött vacsorának. És akkor sem kell megijedni, ha marad belőle, hiszen másnap (hidegen) is kiváló a reggeli kávé mellé.
Kipróbálhatjuk úgy is, hogy narancshéjat reszelünk a vaníliakrémbe főzéskor, vagy töltés után rumos aranymazsolával szórjuk meg.
A leveles tésztát meg lehet bolondítani egy kis fahéjjal: nyújtás után kell megszórni, és úgy feltekerni, majd ezt nyomkodni a muffinforma aljába.
tejszín , tojás , leveles tészta , tej , vanília