Receptek

Zöldborsópüré-leves szalonnás cikóriával, párolt mangalicapofával

Ruprecht László receptje

2021. július 5.

ZÖLDBORSÓPÜRÉ-LEVES
HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg zöldborsó
  • 2 szál újhagyma
  • 8 dkg friss koriander
  • 1 l zöldségalaplé
  • 2 ek méz
  • só, fehér bors

SZALONNÁS CIKÓRIA
HOZZÁVALÓK:

  • 2 db cikória
  • 8 dkg csécsei mangalicaszalonna
  • 1 db citrom
  • 2 ek cukor

PÁROLT MANGALICAPOFA
HOZZÁVALÓK:

  • 4 db mangalicapofa
  • 6 dkg sárgarépa
  • 6 dkg angol zeller
  • 6 dkg zeller
  • 6 dkg póréhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 3 szál kakukkfű
  • 4 dkg vaj
  • 3 ek olívaolaj
  • 1/2 l vörösbor
  • 1 l zöldségalaplé
  • só, fehér bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

ZÖLDBORSÓPÜRÉ-LEVES ELKÉSZÍTÉSE:
Az újhagymát vajon kb. 1 percig pirítjuk, frissen vágott koriandert szórunk rá, mézet adunk hozzá, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és az egészet felengedjük zöldségalaplével. Sóval, fehér borssal ízesítjük, és addig főzzük, amíg a borsó meg nem puhul, majd az egészet összeturmixoljuk.

SZALONNÁS CIKÓRIA ELKÉSZÍTÉSE:

A cikóriát sós, cukros, citromos vízben megfőzzük, ha megfőtt, a folyadékot kinyomkodjuk belőle, majd négybe vágjuk, ezután csécsei mangalicaszalonnába tekerjük, és 180 °C-os sütőben megsütjük.

PÁROLT MANGALICAPOFA ELKÉSZÍTÉSE:
A mangalicapofákat sóval, fehér borssal ízesítjük, majd olívaolajos vajban minden oldalát megpirítjuk. A zsiradékból kivesszük a húst, és nagyon finomra vágott sárgarépát, angol zellert, zellergumót pirítunk a visszamaradt zsiradékban. Ha már a zöldségeknek szép színük van, babérlevelet, kakukkfüvet, finomra vágott póréhagymát adunk hozzá, visszahelyezzük a húsokat, és az egészet felengedjük vörösborral.
A mangalicapofát addig pároljuk, amíg meg nem puhul, közben az elpárolgott bort zöldségalaplével pótoljuk. Ha a hús megpuhult, akkor kivesszük a szószból, a szószt pedig leszűrjük.

TÁLALÁS:
A zöldborsólevest egy mélytányérba merjük, belehelyezzük a szalonnás cikóriákat és a párolt mangalicapofát, úgy, hogy a szószával is meglocsoljuk.


zöldborsó , újhagyma , koriander , zöldségalaplé , méz , cikória , csécsei mangalicaszalonna , mangalicapofa , citrom , sárgarépa , zeller , angol zeller , póréhagyma , babérlevél , kakukkfű , vaj , olaj , vörösbor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra