Kerekes Sándor receptje
2018. november 15.- 40 dkg darált mák
- 240 dkg cukor
- 6 db körte lereszelve
- 4 db tojás
- 1 db citrom leve és héja
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 rúd vanília magjai
MEGGYSZÓSZ
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg fagyasztott meggy
- 10 dkg cukor
- 1 db narancs leve és héja
- 1 tk keményítő
Az összes hozzávalót spatulával összekeverjük, majd egy papírral bélelt, kb. 30x40 centis formába töltjük. 160 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. A formában hagyjuk hűlni. Meggyszósszal, kevés porcukorral tálaljuk.
Meggyszósz elkészítése:
A meggyet, cukrot, narancslevet és héjat lassan főzni kezdjük. Addig forraljuk közepes lángon, amíg a meggy kiengedi a levét. A keményítőt kevés meggylével csomómentesre keverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a szószhoz. Néhány perc alatt sűrűre főzzük. Melegen és hidegen is adhatjuk a mákos sütemény mellé.
narancs , meggy , szódabikarbóna , citrom , körte , mák , tojás , vanília , keményítő