Segal Viktor receptje
2022. március 16.- 4 db kisebb méretű tengeri süllő (branzino) egészben, megtisztítva
- 4 db tojásfehérje
- 2 kg durva, nagy szemű tengeri só
- 8 szál zsályalevél
A KÖRET HOZZÁVALÓK:
- 2 ek vaj
- 2 ek apróra vágott friss kapor
- 10 dkg zöldbab
- 1 db közepes méretű karalábé
- 12 db bébirépa, zöldjével
- só, bors
Bármilyen tengeri halat lehet sókéregben párolni.
A lényeg, hogy egészben, pikkelyestől, bőröstől pároljuk, így a bőr alatt lévő zsiradék a lassú párolás alatt szaftosabbá teszi a halat. A sütési idő a hal méretétől és fajtájától függően változhat.
Sóban párolt tengeri süllő elkészítése:
Lazán felverünk 1-2 tojásfehérjét és összekeverjük 1 kg durva, nagy szemű tengeri sóval.
A fűszerrel ízesített halat egyenletesen, kb. fél cm vastagon bevonjuk a fehérjével elkevert sóval.
Előmelegített forró sütőben 30-35 perc alatt készre pároljuk.
A sókérget összetörjük, és a puhára párolódott halat már tálalhatjuk is.
A zöldségeket forrásban lévő vízben blansírozzuk:
a répát és a karalábét kb. 2 percig, a zöldbabot 1 percig. A zöldségeket jeges vízben azonnal lehűtjük, hogy roppanós állaguk és színük megmaradjon.
A kaprot a serpenyőben felolvasztott vajban kis lángon 2-3 percig megfuttatjuk. Ezalatt a vaj átveszi a kapor ízét. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk és óvatosan kevergetve néhány perc alatt átmelegítjük.
Óvatosan törjük fel a halat borító sókérget, vegyük ki a halat és a zsályaleveleket, majd zöldségekkel tálaljuk. A kapros vajjal a halat is meglocsolhatjuk. Tálalhatjuk egészben vagy filézve is.
tengeri süllő , tojás , tengeri só , zsályalevél , zöldbab , vaj , kapor , karalábé , bébirépa