Gianni Annoni receptje
2023. január 3.Spaghetti Porcinara
(spaghetti pecorinos, tojásos mártással és vargányával, 4 főre)
Hozzávalók:
200-300 g friss vargányagomba
500 g friss vagy száraz tojásos tészta (spagettivel ajánljuk)
150 g Pecorino Romano
kb. 50 ml extraszűz olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
6 tojássárgája
frissen őrölt fekete bors
só
A vargánya tönkjét megpucoljuk, megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk, forró serpenyőbe öntjük. Amikor kezd pirulni, adunk hozzá 50 ml olívaolajat és a 2 gerezd fokhagymát. Takarék lángon folytassuk a pirítást 1-2 percig, sózzuk, borsozzuk, a tűzről levéve hagyjuk pihenni.
Bő vizet engedjünk egy fazékba, adjunk hozzá egy teáskanál sót. Amint felforrt, tegyük bele a tésztát. Friss tészta esetén főzzük körülbelül 6 percig. Miközben főzzük a tésztát, a 6 tojássárgáját keverjük el egy nagyobb keverőtálban a reszelt pecorino sajttal. Fűszerezzük kevés sóval, és őröljünk bele bőven friss fekete borsot. Ha elkészült, tegyük félre összeérni a keveréket.
Amikor a gomba alatt lévő olaj langyosra hűlt, vegyük ki a fokhagymagerezdeket a pirított gombák közül. Mielőtt leszűrjük a tésztát, egy pohár főzővizet tegyünk félre. A leszűrt tésztát öntsük a keverőtálba a tojásos keverékhez, és gyors mozdulatokkal forgassuk össze. Ezt követően adjuk hozzá a pirított gombát is. Ha a tészta túl sok mártást szívna fel, a félretett főzővízzel lazítsuk.
A receptről:
Van a hazai olasz gasztro felhozatalban egy kevésbé ismert műfaj: az osteriák világa. Bor és étel, étel és bor szimbiózisa. Ezen alapszik a D.O.C. Pane e Vino, Gianni Annoni új helye Budapest KisItália részén, az Arany János utcában. A recept Giannitól, illetve étterméből származik.