Bereznay Tamás receptje
2023. augusztus 28.2 ek friss lime-dzsúsz
6 kk szójaszósz
2 kk barna cukor
2 fej fokhagyma
2 ek napraforgómag
1 ek olívaolaj
A fokhagymát felkarikázzuk, és az olívaolajon megpirítjuk a szotyival együtt. Papírtörlőn leitatjuk a fölösleges olajat, majd hagyjuk kihűlni. Elkészít-jük a dresszinget: a lime-dzsúszt, a szójaszószt és a cukrot összekeverjük, amíg a cukor feloldódik. Félretesszük.
Egy nagy fej római salátát leveleire bontunk, majd forró, sós vízbe mártjuk, amíg élénkzöld lesz (kb. 30 másodperc). Papírtörlőn lecsepegtetjük és egy tálra rendezzük. Egyenletesen meglocsoljuk az öntettel, és rászórjuk a pirított fokhagymás magot.