Magyar Konyha
2024. november 13.onyx , michelin guide , first craft beer , opera gin , ridley scott
Az Onyx időutazókat keres, de azt már időgép nélkül is tudjuk, hogy egy hónap múlva kiderül, mit lát a hazai gasztronómiában a Michelin. Eközben Ridley Scott begyújtotta a marketing rakétákat, gin boroshordóban, sör pedig gines hordóban készül. Gasztromorzsák.
December 10-én jöhetnek a Michelin-csillagok
December 10-én jelenik meg az új magyar Michelin-kalauz. A bemutatót a budapesti Operaházban tartják.
A 2024-es kiadvánnyal kapcsolatban a legnagyobb kérdés, hogy lesz-e étterem, amely növelni tudja csillagai számát, illetve az, hogy a Balaton végre tényleg kap-e Michelin-csillagot.
Magyarországon jelenleg kettő kétcsillagos (Stand, Platán Gourmet) és hét egycsillagos (Costes, Babel, Borkonyha, Essencia, 42, Rumour és Salt) étterem működik. Bib Gourmand minősítésű vendéglátóhelyből hat darab van, míg további 53 helyet, egyszerűen jó konyhája miatt ajánl a kiskönyv.
Ridley Scott saját boraival promózza az új Gladiátor filmet
…vagy az új Gladiátor filmmel promózza a saját borait. Lényeg, hogy a Franciaországban borászatot működtető rendező két limitált kiadású házasítást is piacra dob Mas des Infermieres dűlőjéből, amelyek csomagolásán a Gladiátor folytatásának szereplőiről lesznek elhelyezve Scott saját vázlatai.
A filmet – és a borokat – november 14-én mutatják majd be. Utóbbiakon – egy fehér- és egy vörösboron – Scott kézzel rajzolt vázlatai szerepelnek majd a filmben szereplő karakterekről, Caracalla és Geta római császárokról. A borok ára kb. 13 ezer forint/palack lesz.
Készültek azonban a filmhez kapcsolódóan sokkal exkluzívabb tételek is a rendező, a Provence-i Luberonban működő birtokán: mindössze 100 magnum palackos „Imperatores” bor is született, amelyek nagyjából 146 ezer forintba kerülnek palackonként. De Paul Mescal, Denzel Washington, Pedro Pascal és Barry Keoghan, mint a Gladiátor 2 fontos szereplői, kaptak egyet-egyet a rendezőtől ajándékba.
Chardonnay-gin-sör – különös együttállás
November 22-én és 29-én különleges ízélményre hív az Opera Gin és a FIRST Craft Beer. Egy dupla premier során ismerhetik majd meg az érdeklődők a sörfőzde, gines hordóban érlelt Hairu nevű sörét és az OPERA Gin, Kovács Nimród Battonage Chardonnay boroshordójában érlelt ginjét.
A bemutató két különböző helyszínen és időpontban zajlik majd, így mindkét ital manufaktúrájába bepillantást nyerhetnek a résztvevők!
November 22-én, pénteken 19 órától az OPERA Gin üzemében főzdelátogatáson lehet részt venni, illetve a ginkészítéssel ismerkedni, miután több formában is kóstolható lesz az Opera Gin, Kovács Nimród Battonage Chardonnay bora és a FIRST Hairu sör.
November 29-én pedig a FIRST Craft Beer Taproomjában a főzdelátogatás során a hordóérlelt sörök készítésének bemutatására helyzik a hangsúlyt, ezt követően többféle FIRST sör lesz kóstolható, beleértve természetesen az újdonságot is. Emellett ezen a programon is felbukkannak az OPERA Gin és Kovács Nimród tételei is.
Pályázaton választják ki az új Onyx első vendégeit
A Metamorfózis véget ért, elkészült az ONYX – adta hírül az étterem, amely november 28-án tartja első vacsoráját, éppen négy évvel a 2020-as bezárás után.
Az eseményre 16 vendéget várnak az új ONYX térbe. Nekik az ígérik, elsőként tapasztalhatják meg, mit gondol az étterem csapata a múltról, a jövőről, és hogy milyennek képzelik a jövő éttermét.
Az Első Vacsorára ezen a kérdőíven keresztül lehet jelentkezni, olyan kérdések megválaszolásával, mint hogy melyik lenne a vendég által, egy elképzelt időutazás során preferált időszak, vagy, hogy mi volt az érdeklődő legkülönlegesebb étkezése.
A jelentkezéseket november 17-ig várják, a 16 kiválasztottat pedig vendégül látják november 28-án.