Gyurik Gábor receptje
2021. június 14.- 1,8 kg báránykeresztfartő
- 50 dkg zöldbab
- 3 fej salotta hagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 2 köteg kapor
- 12 dkg vaj
- 1,5 dl fehérbor
- 1/2 dl olívaolaj
- 1/2 dl tejszín
- só, őrölt bors
A bárányt sózzuk, borsozzuk, majd kevés olíván erős lángon körbepirítjuk. Mellédobjuk a fokhagymákat, a vaj felét, amivel habzás után locsolgatni kezdjük.
A visszamaradt zsiradékban a szeletelt salotta hagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zöldbab felét, a kapor felét, felöntjük a fehérborral, a tejszínnel, és kis lángon puhára pároljuk.
Ha megpuhult, turmixgépben pürét készítünk belőle, amit szitán áttörünk.
A zöldbab másik felét lobogó sós vízben puhára főzzük, tálalás előtt tisztított vajjal és vágott kaporral ízesítjük.
zöldbab , báránykeresztfartő , salotta hagyma , fehérbor , fokhagyma , kapor , olívaolaj , tejszín , vaj