Győrffy Árpád receptje
2020. június 4.Hozzávalók:
- 1 db kacsamáj
- 300 g kacsazsír
- 16 g só
- 8 g fehér bors
- 12 g kristálycukor
- 2 ek konyak
- 1 db narancs reszelt héja
Hozzávalók:
- 5 db füge
- 1 db pink lady alma
- 1 db vilmoskörte
- 2 db narancs
- 500 ml vörösbor (merlot)
- 60 g akácméz
- 4 db hosszú bors
- 1 db csillagánizs
- 3 db füge
- ehető virágok
- Maldon sópehely
- amarántlevél
- őrölt mandula
Konfitált kacsamáj elkészítése:
A kacsamájat bedörzsöljük a só-cukor-bors-narancshéj keverékével és meglocsoljuk a konyakkal. Folpackba csomagoljuk és 4 órára hűtőbe tesszük. Ezt követően a kacsazsírt 80 °C-ra melegítjük és belehelyezzük a májat. 15 percig hőkezeljük, majd megfordítjuk és további 15 percig konfitáljuk.
42 °C-os maghőmérsékletig hőkezeljük a májat, majd kivesszük a zsiradékból és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni 1 órát. Ezt követően hengerré formázva szorosan folpackba csomagoljuk, és hűtőszekrénybe tesszük 2 órára.
Ha megdermedt, terrine-formába helyezzük és ráöntjük a visszahűlt kacsazsírt. 20 napig tárolhatjuk így a levegőtől elzárva. A zsiradék a későbbiekben felhasználható húsok sütéséhez, zöldségek készítéséhez.
Sangríalekvár elkészítése:
A tisztított és darabolt gyümölcsöket lábasba tesszük, ráöntjük a vörösbort, hozzáadjuk a mézet és a fűszereket. Lassan, gyöngyözve forraljuk addig, amíg el nem fő róla minden lé. Ekkor kivesszük belőle a csillagánizst és a borsot, majd leturmixoljuk. Felhasználásig műanyag mártásadagolóba töltjük.
kacsamáj , konyak , füge , narancs , pink lady alma , csillagánizs , vilmoskörte , vörösbor , méz , amarántlevél , ehető virágok , őrölt mandula , Maldon sópehely