Segal Viktor receptje
2020. július 30.MANDARINSORBET
HOZZÁVALÓK:
- 5 dl facsart mandarinlé
- 15 dkg kristálycukor (a gyümölcs cukortartalma és ízlés szerint)
- 1 tk édeskömény v. ánizsmag
- 5 dkg friss borsmenta leveleire szedve
MÁKPISKÓTA
HOZZÁVALÓK:
- 8 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 6 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 tk reszelt citromhéj
- 1/2 rúd vanília kikapart magja
- 8 dkg darált mák
NARANCSLEKVÁR
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg narancs
- 6-8 dkg cukor
- 1 ek reszelt gyömbér
A mandarint, az édesköménymagot és a cukrot kis lábasban felforraljuk, majd néhány percig gyöngyözve főzzük. Hozzáadjuk a borsmenta leveleit, és botmixerrel pürésítjük.
MÁKPISKÓTA ELKÉSZÍTÉSE:
Elválasztjuk a tojások fehérjét a sárgájától. A sárgáját, a vajat, a reszelt citromhéjat, a vaníliát és a cukrot gépi habverővel kikeverjük. Hozzáadjuk a darált mákot, és alaposan elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és lazán a masszához keverjük. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és
A narancsok két végét levágjuk, eldobjuk. A többi részét krumplihámozóval meghámozzuk, ügyelve, hogy a héj alatti fehér részt ne érintsük.
TÁLALÁSA:
A mákpiskótára helyezünk egy gombócot a mandarinsorbet-ból, és egy evőkanál lekvárt kanalazunk rá.
mák , borsmenta , mandarinlé , édeskömény , citromhéj , vaj , tojás , vanília , gyömbér , narancs