Gyepes Gabojsza receptje
2020. július 30.A PÜRÉ
HOZZÁVALÓK:
- 80 dkg paszternák
- 1 l zöldség- vagy húsalaplé
- 80 ml kókusztej
- 1/2 vaníliarúd
- só, frissen őrölt rózsabors
A ZSÁLYÁS PULYKASÜLT
HOZZÁVALÓK:
- 80 dkg pulykamellfilé
- 2–3 ek olívaolaj
- 7 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 8-10 levél friss zsálya
- só, frissen őrölt bors
A tálaláshoz: fél gránátalma magjai és kevés korianderzöld
A paszternákot meghámozzuk, felszeleteljük és a zöldség- vagy húsalaplében puhára főzzük. Leszűrjük, a főzőlé egy részét megtartjuk. A paszternákot összeturmixoljuk a kókusztejjel, belekeverjük a fél vaníliarúd kikapart magvait, ízesítjük sóval, rózsaborssal.
A pulykamellet 6 órára 6%-os sóoldatba merítjük (1 liter vízben feloldunk 60 g sót), majd 1 órára jeges vízben pihentetjük, ettől különösen szaftos lesz, ha nem sütjük túl.
Leszűrjük, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, felszeleteljük, ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal. Egy méretes serpenyőben összemelegítünk 50 g vajat 2-3 evőkanálnyi olívaolajjal, beletesszük a késsel szétlapított fokhagymagerezdeket, majd 1-2 perc elteltével kivesszük a fokhagymát, és beletesszük a húst meg a zsályaleveleket.
A serpenyőbe öntjük a bort, fakanállal fellazítjuk a letapadt ízes pörcöket, majd beleolvasztjuk a maradék vajat, és hagyjuk a bort elforrni, az ízeket összesimulni.
TÁLALÁS:
A sültet meglocsoljuk a szafttal, a paszternákpürére tekerünk egy kevés rózsaborsot, megszórjuk gránátalmamaggal és kevés, friss korianderzölddel.
paszternák , zöldségalaplé , kókusztej , vaníliarúd , pulykamellfilé , olívaolaj , vaj , száraz fehérbor , fokhagyma , zsálya , gránátalma , korianderzöld