Schäffer Erzsébet receptje
2023. február 12.6-8-10 lehetőleg vékonyra szelt bárányborda (egy emberre két-három borda)
olívaolaj, vaj
só, törött bors
pár korty aszúbor (mea culpa, most tokaji furmint volt a kezem ügyében)
kakukkfű és rozmaring – kinek-kinek tetszése szerint
ÍGY CSINÁLOM
Egyszerűbb, mint gondolnád. Papírral felitatom a nedvességet a hússzeletekről (így sütéskor szépen pirul). Sóval, törött borssal átdörzsölöm, pár percig békén hagyom, hadd érlelődjenek. Vastag aljú, forró serpenyőben pici olíván, diónyi vajon mindkét oldalukat megsütöm, ha rozmaringgal vagy kakukkfűvel ízesítem, ekkor szórom rájuk. Négy-öt perc elég a sütéshez. Az utolsó percben erős tűzön pár korty aszúval locsolom, hadd szóljon!
JÁTSZHATSZ
Ha egyszerűsítek, elhagyom az érlelést, s a bedörzsölés után azonnal sütöm. Ghín (tisztított vajon). Fokhagymával is készítettem már, nekem elvitte az üde bárányízt. Előfőzött, pirosra sütött, fokhagymás burgonyával körítve viszont feledhetetlen. Itt most flancoltunk, tejszínes-mentás zöldborsókrémet is kapott a bárányborda. Nem vesztek össze.
INTELEM
A zsiradékot az előkészítésnél letisztítom a bordáról. De nem dobom el. Ha birkapörkölt készül, vagy bárányapróhús, az alá összevagdalom, erősíti az ízeket, mesés szaftot ad.