A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Esterházy-torta új ruhája

Mázás István receptje

2021. április 8.

ESTERHÁZY FELVERT
HOZZÁVALÓK:

  • 4 db tojásfehérje
  • 150 g Koronás Kristálycukor
  • 100 g finomliszt
  • 100 g pörkölt dió
  • 200 g fehér fondan
  • 50 g olvasztott csokoládé

DIÓS MOUSSE
HOZZÁVALÓK:

  • 50 g pörkölt darált dió
  • 250 ml felvert tejszín
  • 3 db lapzselatin

SÁRGA KRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 300 ml tej
  • 6 db tojássárgája
  • 100 g Koronás Kristálycukor

GRILLÁZSLAPOCSKÁK
HOZZÁVALÓK:

  • 100 g Koronás Porcukor
  • 50 g darált dió
  • 50 g mandulaliszt

KÖRTEZSELÉ
HOZZÁVALÓK:

  • 200 g körtepüré
  • 50 g apró, pirított körtekocka
  • 4 db lapzselatin
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Az újragondolt Esterházy-torta receptje négy textúrából áll: könnyű, felvert diós tészta, habos tejszínes krém, ropogós grillázs és körtés zselé. A cukrász javaslatára megkóstolni is rétegenként érdemes, hogy érezzük az ízeket külön-külön és együtt is.


ESTERHÁZY FELVERT ELKÉSZÍTÉSE:

A tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, a lisztet a dióval elkeverve a felvert habhoz keverjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kenjük, 170 °C-on 12 percig sütjük.


Miután kihűlt, a lapot keresztben elfelezzük. Az egyiket tálalásig félretesszük, a másikat előre felmelegített fondannal áthúzzuk, csokoládéval vékony vonalakat húzunk és a képen látható módon hullámokat mintázunk.



DIÓS MOUSSE ÉS A SÁRGA KRÉM ELKÉSZÍTÉSE:

A tojássárgáját kevés hideg tejjel elkeverjük, a cukrot a maradék tejjel felforraljuk. A két folyadékot krémmé főzzük. Kihűlés után összekeverjük a dióval, a tejszínhabbal és az olvasztott zselatinnal, és kész a mousse.


GRILLÁZSLAPOCSKÁK ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztet a darált dióval és a cukorral összekeverjük, szilikonlapon elterítve sütőben grillázst készítünk. Miután kihűlt, 4×9 cm-es téglalapokra daraboljuk.

KÖRTEZSELÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A körtepürét és a körtekockákat olvasztott zselatinnal bekötjük, és szilikonformában kifagyasztjuk.



A DESSZERT ÖSSZEÁLLÍTÁSA:

A felvert lapokat (az áthúzottat is) 4×9 cm-es téglalapokra vágjuk. A desszert összeállításánál a következő sorrendet követjük: sima felvert lap, habzsákból dresszírozott diómousse, sima felvert lap, diómousse, grillázslap, körtezselé, fondannal dekorált felvert lap.



TÁLALÁS, DÍSZÍTÉS:
Az összeépített desszertünket tetszés szerinti porcelánra vaníliaszósszal és piros gyümölcsökkel tálaljuk.


csokoládé , dió , tojás , liszt , tejszín , tej , lapzselatin , fondan , körte , körtepüré , mandulaliszt

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra