Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2021. június 2.- kb. 1 kg marhaszegy
- 1 közepes fej hagyma
- 10 szem egész bors
- csipet sáfrány, vagy sáfrányos szeklice
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1/2 gumó zeller
- só
- 30 dkg egres
- 2 dl tejföl
- 1 ek étkezési keményítő
- 1/2 csokor kapor, finomra aprítva
Felforraljuk, majd szűrőkanállal folyamatosan leszedjük a tetején keletkező habot.
A húst 3-4 óra alatt takarékon, lassan, omlós puhára főzzük, az utolsó órában bezöldségezzük. (Kuktában is főzhetjük, úgy kb. 1,5 óra alatt fő meg.)
Amikor megpuhult minden, a levest leszűrjük. Visszatesszük a lábasba, hozzáadjuk az egrest, és kb. 5 percig főzzük, annyira, hogy a szemek épek maradjanak, ne hasadjanak meg.
Tejföllel behabarjuk, végül néhány evőkanál vízzel elkevert étkezési keményítővel kissé besűrítjük.
A marhahúst szeletekre vágva tálba rendezzük, és a levest ráöntjük.
marhaszegy , vöröshagyma , sáfrány , sárgarépa , petrezselyemgyökér , zeller , egres , tejföl , étkezési keményítő , kapor