Receptek

Segesvári egreses marhahúsleves

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2021. június 2.
  • kb. 1 kg marhaszegy
  • 1 közepes fej hagyma
  • 10 szem egész bors
  • csipet sáfrány, vagy sáfrányos szeklice
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1/2 gumó zeller

  • 30 dkg egres
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1/2 csokor kapor, finomra aprítva
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A marhaszegyből hagyományos módon húslevest főzünk: a húst feltesszük hideg vízben főni, a főzővízbe tesszük az egész hagymát, az egész borsot és a sáfrányt (vagy szeklicét), sózzuk.


Felforraljuk, majd szűrőkanállal folyamatosan leszedjük a tetején keletkező habot.

A húst 3-4 óra alatt takarékon, lassan, omlós puhára főzzük, az utolsó órában bezöldségezzük. (Kuktában is főzhetjük, úgy kb. 1,5 óra alatt fő meg.)

Amikor megpuhult minden, a levest leszűrjük. Visszatesszük a lábasba, hozzáadjuk az egrest, és kb. 5 percig főzzük, annyira, hogy a szemek épek maradjanak, ne hasadjanak meg.

Tejföllel behabarjuk, végül néhány evőkanál vízzel elkevert étkezési keményítővel kissé besűrítjük.

A marhahúst szeletekre vágva tálba rendezzük, és a levest ráöntjük.

Az eredeti recept szerint tálalás előtt egy-egy vékony kenyérszeletet helyezhetünk mindenki tányérjába. Egyes vidékeken az egrest pürésítik, úgy keverik a levesbe. Készíthető ribizlivel vagy szőlővel is.


marhaszegy , vöröshagyma , sáfrány , sárgarépa , petrezselyemgyökér , zeller , egres , tejföl , étkezési keményítő , kapor